Dag van de Architectuur 2013

Op zondag 13 oktober zetten Vlaanderen en Brussel alle architectuurregisters open. Die dag kan je meer dan tweehonderd twintig gebouwen en activiteiten bezoeken. Opengestelde gebouwen, geleide wandeltochten, bustours, tentoonstellingen, filmvertoningen of debatten: het programma is uitgesproken divers. Onder het centrale thema ‘Bloeiende landschappen’ wordt er op zoek gegaan naar nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen die de bestaande bouwcultuur van ruimteconsumptie proberen tegen te gaan.

Ook in Vlaams-Brabant belooft de Dag van de Architectuur een bijzondere ontdekkingstocht te worden langs diverse voorbeeldprojecten. Niet in het minst omwille van de uitdagende invalshoek op het thema voor Leuven: ‘de stad maakt de toekomst’. Nieuw leven dankzij reconversies, de Dijle levend door Leuven, jonge ondernemende productieplekken in de binnenstad, …: in de stad vinden we de bouwstenen die ons verstedelijkt landschap kunnen transformeren tot een duurzame en betere leefomgeving. In de week vooraf zulen een aantal experts hierover reflecteren in een openingsdebat (op dinsdag 8 oktober in M).

Blikvangers tijdens de Dag van de Architectuur zijn de Balk van Beel, pas uit de steigers, en de kantoren van het UZ Leuven, winnaar van de Architectuurprijs Leuven 2012, beide van Stéphane Beel Architecten. Ook het Crematorium Hofheide in Holsbeek, een ontwerp van Coussée & Goris en het Spaanse bureau RCR Arquitectes, kan je met gids of vrij bezoeken. Het winnende project van de Provinciale Architectuurprijs Vlaams-Brabant 2013, de patiowoning van Willem en Tine Van Aelten-Oosterlinck in Opwijk, werd in een bustour opgenomen. De woning werd ontworpen door Marie José Van Hee Architecten.

Programma zondag 13 oktober Leuven & Vlaams-Brabant

  • Reconversies in het verstedelijkte landschap: een aantal reconversiesites laat zien dat het nieuwe leven in oude bestaande gebouwen een toegevoegde waarde is in de beleving van de stad. Of ook een nieuw gebouw op een oude industriële site als de Balk van Beel!
  • Productiviteit in de stad: hoe bedrijven nieuwe opportuniteiten creëren voor het stedelijke leven, kan je zien aan de hand van enkele recent opgeleverde ‘productie’plekken.
  • De Dijle levend door Leuven: tijdens een wandeling neemt een gids je op sleeptouw langs stadsvernieuwingsprojecten die in directe relatie staan met de vernieuwde Dijle.
  • Architectuur en landschap: ook elders in Vlaams-Brabant kan je vrij gebouwen bezoeken of op wandeltocht. Neem je liever de bus, dan brengen we je naar drie opmerkelijke projecten met heel exclusief, de kersverse winnaar van de Provinciale Architectuurprijs 2013 op het traject.

Praktisch
INFOPUNT: Antichambre M – Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven
info@stadenarchitectuur.be, +32 16 22 22 39
Reservaties voor de rondleidingen, de wandeling en de bustour: www.dagvandearchitectuur.be. Bij elk gebouw of activiteit vindt je online een uitgebreide beschrijving, een plannetje en kan je meteen online reserveren.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.