Holebifilmfestival Vlaams-Brabant 2013

Het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant maakt zich op voor de 13de editie van het grootste holebifilmfestival in België, dat plaatsvindt van 6 tot 22 november. Het ruime filmaanbod en andere culturele activiteiten zijn verspreid over 9 steden en gemeenten in Vlaams-Brabant: Leuven, Aarschot, Haacht, Halle, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde en Zaventem.

Het Holebifilmfestival wil met de vertoning van films, documentaire, theater en dans de holebigemeenschap in Vlaams-Brabant een gezicht geven. Dit helpt mensen uit de kast, maar draagt ook bij tot de aanvaarding en integratie van holebi’s en trangenders in onze samenleving.

Programma 2013
Op 4 oktober vond een vooruitgeschoven evenement plaats: de avant-première van Gouden Palm-winnaar “La vie d’Adèle: chapitres 1 & 2”. Op 31 oktober wordt het eigenlijke startschot van het festival gegeven tijdens de Openingsavond in het Provinciehuis te Leuven. Traditioneel gaat dit gepaard met de prijsuitreiking van Holebikort. Deze wedstrijd voor kortfilms met een holebi- en transgenderthema wordt in het kader van het Holebifilmfestival georganiseerd. Dit jaar namen meer dan 60 cineasten uit 21 landen deel.

Met enkele topfilms als “Les Invisibles”, “L’Inconnu du Lac”, “La vie d’Adèle” en “Behind the Candelabra” mikt het Holebifilmfestival op een ruim publiek. In totaal worden 46 voorstellingen geprogrammeerd, van woensdag 6 tot vrijdag 22 november, in 9 deelnemende steden en gemeenten. Leuven is het ankerpunt van het festival. Je kan ook terecht in Aarschot, Haacht, Halle, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde en nieuwkomer Zaventem.

Naast 23 langspeelfilms worden ook kortfilms, met een selectie uit Holebikort 2013, theaterproducties, documentaires en een dansperformance in het programma opgenomen.

Bijzondere activiteiten
Er zijn ook filmvoorstellingen voorzien om genderdiversiteit onder de aandacht te brengen bij bijzondere doelgroepen: het Holebifilmfestival organiseert schoolvoorstellingen, vertoont films voor inburgeraars bij de cursus ‘Maatschappelijke Oriëntatie’ en zet ook in de Centrale Gevangenis van Leuven een aantal holebi- en transgenderfilms op het programma.

Enkele Vlaams-Brabantse bibliotheken zullen naar aanleiding van het festival holebiliteratuur in de kijker zetten.

Nieuw dit jaar in Leuven is ook het Festivalcafé: Café Rocco, het café in het Holebuishuis in Leuven. Hier kan je gezellig over de film nakaarten en je ticket is een gratis drankje waard.

Meer informatie over alle activiteiten en het gedetailleerde programma kan je terugvinden op www.holebifilmfestival.be en www.facebook.com/holebifilm

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.