Waterproductiecentrum Haasrode onthardt water voor 73.000 inwoners

In Haasrode, vlak langs de Brabanthal, is een gloednieuw waterproductiecentrum in gebruik genomen. Het centrum zuivert en onthardt water van drie grondwaterwinningen: Huiskens (Stichelweg Korbeek-Lo), Abdij (Abdijstraat Heverlee) en Cadol (Broekstraat Heverlee).
Nieuw is dat hierdoor zacht water uit de kranen zal stromen voor 73.000 inwoners van Oud-Heverlee, Leuven, Lubbeek en Bierbeek.

Ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag opende het centrum vorig weekend voor iedereen de deuren. De redactie van Leven in Leuven kon daar al met eigen ogen zien hoe het onthardingsproces langzaam maar zeker aan het opstarten is.

De ontharding vindt plaats in grote vaten waarin zandkorrels wervelen. Door het water minder zuur te maken zet de aanwezige kalk zich vast rond deze korrels. De korrels groeien aan tot een soort van kalk-pareltjes die gemakkelijk af te voeren zijn én als grondstof kunnen dienen voor andere doeleinden.

Tijdens de opstartfase worden de reactorvaten beetje bij beetje gevuld met zandkorreltjes. Momenteel brengen ze de waterhardheid terug van tussen de 35 en de 41 Franse graden naar ongeveer 30 Franse graden. Uiteindelijk moet er uit de kranen water van 15 Franse graden stromen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er zijn 5 reacties op “Waterproductiecentrum Haasrode onthardt water voor 73.000 inwoners”

Dries
(on oktober 13th, 2013 at 11:29)

De Diestsevest krijgt spijtig genoeg water van een andere watercentrale :-(

 
gilbert tournoy
(on december 27th, 2013 at 13:35)

is het najaar 2013 nu bijna voorbij en heeft al iemand zachter water?

 
andrew
(on december 27th, 2013 at 20:40)

Onze douche-kalkaanslag is tegenwoordig toch minder, en ik heb de zout-toevoer van de vaatwasser ook bijgesteld.

 
Walter van 't Hof
(on november 20th, 2014 at 8:26)

Ondertussen zijn we een jaar verder en mijn teststrips geven nog altijd meer dan 25°F aan. Dit betekent hard water.

 
Danny Geusen
(on september 22nd, 2016 at 18:07)

We zijn 3 jaar verder en het water is nog steeds niet verbetderd!