Op 11 oktober stak Leuven het licht aan voor het Meisje

Plan België vierde op 11 oktober de Internationale dag van het Meisje. In Leuven werd het Vredesmonument op het Martelarenplein in het ‘roze’ verlicht. Tegelijkertijd riepen Plan België en de stad Leuven alle inwoners op om hun hand op te steken voor het Vredesmonument. In totaal namen 27 verschillende steden, gemeenten én hun inwoners deel. Op die manier vraagt Plan België aandacht voor de moeilijke situatie van 65 miljoen meisjes in het Zuiden, die ook anno 2013 nog steeds niet naar school kunnen. Dankzij de geslaagde ‘pinkification’-actie rondde Plan België de kaap van 100.000 opgestoken handen.

Steek je hand op voor meisjes!
De actie ‘Steek je hand op voor meisjes!’ loopt sinds 11 oktober 2012. Het doel is om tegen 2016 niet minder dan 4 miljoen opgestoken handen te verzamelen, symbool voor 4 miljoen meisjes die Plan naar school wil sturen. Elk jaar opnieuw overhandigt de internationale Plan-koepel de verzamelde handen aan de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

“Alle meisjes naar school!” een campagne van Plan België
In 2012 nam de internationale Plan-koepel het initiatief om de Internationale dag van het Meisje te laten erkennen door de Verenigde Naties. Plan lanceerde meteen een wereldwijde campagne die onderwijs voor meisjes in de kijker zette. Ook in België maakt Plan werk van onderwijs voor meisjes in ontwikkelingslanden. Op 11 oktober 2013 lanceert de organisatie het tweede luik van haar campagne ‘Alle meisjes naar school!’, samen met de actie die deze campagne ondersteunt: “Steek je hand op voor meisjes!”.

Waarom deze campagne?
Wereldwijd kunnen maar liefst 65 miljoen meisjes niet naar school. Zelfs basisonderwijs is een onbereikbare droom voor meer dan 30 miljoen meisjes. De belangrijkste oorzaken: armoede, geweld en discriminatie. Niet enkel het individuele recht op onderwijs is in het gedrang, de hele gemeenschap loopt averij op. Onderzoek wijst namelijk uit dat scholing van meisjes een uitstekende investering is om armoede in te dijken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.