Antikapitalistisch protest voor piano solo

Frederic Rzewski schreef zijn meesterwerk The People United Will Never Be Defeated! in 1975 n.a.v. de 200ste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Het feit dat hij het beroemde en controversiële Chileense strijdlied als basis nam, was op z’n minst een politiek statement. Rzewski, bespeelt alle mogelijke registers van de piano: van zachte lyriek tot brute percussie, van uiterste precisie tot vrije improvisatie. Deze 36 variaties worden terecht vergeleken met de Diabelli variaties van Beethoven.

De gretigheid van pianist Daan Vandewalle om deze muzikale marathon tot een goed einde te brengen past helemaal bij het strijdlustige karakter van het originele lied. Ruddy Doom (UGent) leidt het concert in. De indringende video van de Chileense contrarevolutie en de Leuvens koren Dauwgard, Kontrarie en Caminhando zorgen voor een verrassende finale. 

Praktisch
Dinsdag 22 oktober 20.30u
Grote Aula Maria Theresia
TICKETS

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.