Cinema Zed en CLT presenteren: Een filmcursus in 18 talen

Het Centrum voor Levende Talen in de Dekenstraat is een begrip in Leuven: je kan er kiezen uit een waaier van 18 talen en zo kennis maken met een veelvoud aan mensen en culturen. Het CLT viert dit jaar haar 40ste verjaardag en dat wordt uitgebreid gevierd: samen met Cinema ZED werd het plan opgevat om voor iedere taal op zoek te gaan naar een filmklassieker. Een filmcursus in 18 talen zeg maar, of zo je wil, een taalcursus in 18 films. De reeks gaat van start in oktober met ‘Roma’ (Italiaans) en sluit af in april met ‘M – Eine Stadt sucht einen Mörder‘ (Duits).

Voor sommige talen moest er niet lang gezocht worden: zo bleek Yol (1982) van Yilmaz Güney de perfecte Turkse klassieker en kon ook Citizen Kane (1946) van Orson Welles als afgevaardigde van de Engelse taal niet ontbreken op het programma. De filmreeks bevat nog meer klinkende namen uit de filmgeschiedenis. Zo is Sergei Eisenstein, waarvan Aleksander Nevski op het programma staat, met stip één van de grootste en bekendste exponenten van de Russische cinema en begon ook de carrière van Roman Polanski met Knife in the Water (1962), met een film in zijn moedertaal, het Pools. De Zweedse klassieker is er één van Ingmar BergmanScenes from a Marriage, een bewerking van zijn razendpopulaire tv serie, geldt als één van de meest invloedrijke films over relaties.

De reeks laat je ook kennismaken met minder bekende filmculturen zoals de Portugese of de Finse.  Met zijn 104 jaar is Manoel de Oliveira zonder overdrijven de nestor van de Portugese cinema en sinds 2001 ook de oudste nog werkende regisseur. Zijn film indrukwekkende carrière werd in 1942 gelanceerd met Aniki-Bóbó, een film over straatkinderen in Porto. Tuntematon Sotilas (The Unknown Soldier) van Edvin Laine mag dan niet bekend in de oren klinken, in Finland heeft half de bevolking de film gezien. De film vertelt het verhaal van het heldhaftige Finse verzet tegen de Russische opmars tijdens WOII en wordt ieder jaar op de Finse onafhankelijkheidsdag uitgezonden op de nationale televisie.

Wie wil weten welke andere films en talen er nog op het programma staan, neemt best een kijkje in de folder “Een Filmcursus in 18 Talen“. Nog tot april 2014!

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Cinema Zed en CLT presenteren: Een filmcursus in 18 talen”

Stefaan Hublou
(on oktober 21st, 2013 at 16:19)

Interessant initiatief!