Gastvrije Faculteit Rechtsgeleerdheid

De studenten van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, haalden de afgelopen weken op de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven meer dan 1000 handtekeningen op tegen de GAS-boetes. Daarom verklaren ze morgen donderdag 24 oktober de faculteit “GAS(t)vrij”. Eerder deze week werd ook al de campus van de VUB “GAS(t)vrij” verklaard nadat de petitie daar door meer dan 50% van de kotstudenten ondertekend werd.

Een sterk signaal naar het stadsbestuur en het parlement“, zegt Line De Witte, voorzitter van Comac Leuven. “Het GAS-systeem is ondemocratisch, asociaal en leidt tot willekeur, en bovendien lost het de problemen helemaal niet op. Schaf de GAS-boetes dus af!” De actievoerders argumenteren dat het systeem van de GAS-boetes in de eerste plaats maatschappelijke problemen afschuift op de zwakkeren in onze samenleving. “De overheid creëert geen jobs in tijden van sterk stijgende werkloosheid en ze investeert steeds minder in jongerenbeleid en cultuur. Dan hoef je natuurlijk niet verbaasd te zijn dat mensen op straat gaan rondhangen en er problemen ontstaan“.

Maar er is meer. “De GAS-boetes gaan in tegen de scheiding der machten: de gemeenten bepalen zelf het reglement, schrijven zelf de boetes uit én bepalen zelf wie schuldig is en wie niet. Daarbovenop ben je in de GAS-logica schuldig tot je onschuld bewezen is“, aldus De Witte. Comac klaagt ook de absurditeit van veel boetes aan. “Elke gemeente heeft een ander reglement en elke ambtenaar kan dat reglement anders interpreteren. Natuurlijk krijg je dan absurde situaties en willekeur.” Om de reële problemen en overlast aan te pakken pleit Comac voor meer structurele en preventieve oplossingen. “Wij zijn natuurlijk niet voor straffeloosheid. Maar in plaats van vooral in te zetten op boetes, zou men beter eerst zoeken naar de oorzaken van de problemen en die aanpakken. Geluidsoverlast door rondhangende jongeren kan je bijvoorbeeld geen halt toeroepen zonder jongeren en bewoners met elkaar in contact te brengen en iedereen te betrekken bij de zoektocht naar een oplossing.”

De lancering van de “GAS(t)vrije” faculteit is voor de actievoerders geen eindpunt. “We willen hierna ook op andere faculteiten petities tegen de GAS-boetes ophalen, zodat we op termijn misschien de hele universiteit GAS(t)vrij kunnen maken. Maar we willen vooral ook oproepen voor de grote betoging tegen het GAS-systeem, deze zaterdag 26 oktober om 14u aan het Noordstation in Brussel. We willen de overheid duidelijk maken dat ze de GAS-wet moet afschaffen. Hopelijk luistert ze naar de stem van duizenden jongeren en honderden middenveldorganisaties.” Wordt dus zeker nog vervolgd.

Het evenement zal plaatsvinden op donderdag 24 oktober van 17u tot 21u aan het plein aan de trappen van de Pieter De Someraula in Leuven.

Wat is jullie mening over GAS-boetes? Een goeie manier om overlast aan te pakken of een brug te ver?

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.