Vlaamse Cultuurprijs Cultuureducatie 2012-2013 voor Urban Woorden

Urban Woorden ontving vanavond in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuureducatie 2012-2013Urban Woorden werd in 2009 opgestart door een vijftal jongvolwassenen uit het Leuvense en wil jongeren een stem geven in onze samenleving. Het uitgangspunt was hun passie voor woordkunstvormen als klassieke poëzie, slam, rap en performance. Ze zijn er sterk van overtuigd dat deze een belangrijke rol kunnen spelen bij de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Urban Woorden organiseert gratis open podia, optredens en workshops en neemt deel aan stadsevenementen. Ze brengt jongeren in contact met elkaar en met het woord, in en buiten de school, met veel aandacht voor sociale en culturele diversiteit. Zo kunnen ze zich creatief ontplooien en zichzelf leren uitdrukken.

Urban Woorden wil zo bijdragen tot een samenleving met meer begrip, respect en solidariteit. Jongeren worden nauw betrokken bij de werking. Zo leren ze op te komen voor zichzelf, een engagement aan te gaan en verantwoordelijkheid te dragen. Een jong initiatief als Urban Woorden bekronen, is geen evidente, maar wel een bewuste keuze. De jury heeft veel lof voor de bottom-up aanpak, de grote bijdrage van vrijwilligers, de mix van verschillende disciplines uit de urban cultuur en de focus op empowerment. Dit laatste met extra aandacht voor jongeren met een andere etnische achtergrond. De keuze is ook een statement. Anno 2013 is het van essentieel belang dat kunst- en cultuureducatie duidelijk de link legt met de samenleving rondom haar. Zij kan een antwoord bieden op de uitdagingen en kansen van de maatschappelijke diversiteit.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Urban Woorden vertaalt en verenigt onze diverse en complexe samenleving van vandaag met woord en klank. Krachtige stemmen op de jeugdige tonen en ritmes van de straat, in de maat van de actualiteit.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Vlaamse Cultuurprijs Cultuureducatie 2012-2013 voor Urban Woorden”

Urban Wo(o)rden: rap en slampoetry op 7,8 en 9 mei « Leven in Leuven
(on april 30th, 2014 at 9:01)

[…] Urban Woorden is al langer actief met taal en jongeren. Vorig jaar kreeg Urban w(o)rden de Vlaamse Cultuurprijs Cultuureducatie 2012-2013. […]