Tentoonstelling Vlaams-Brabant in puin (1940-1945) in het Rijksarchief

Het Rijksarchief Vlaams-Brabant organiseert de tentoonstelling ‘Vlaams-Brabant in puin’ die terug blikt op WO II en de hallucinante ravage die hierdoor werd aangericht.

In België werden tussen 1940 en 1945 meer dan 500.000 gebouwen beschadigd of verwoest: fabrieken, handelszaken, boerderijen en talloze privéwoningen. Geen enkele provincie bleef gespaard van het oorlogsgeweld. Na de oorlog dienden vele benadeelden een vraag tot schadevergoeding in. Over deze oorlogsschade aan privégoederen beheert het Rijksarchief meer dan 10 strekkende kilometer archief. Naast talloze administratieve documenten, gaat dit ook over een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, kaarten, plattegronden en andere opmerkelijke stukken die deel uitmaken van het individueel en collectief geheugen. Deze visuele bronnen vormen een pakkende getuigenis van de collateral damage van de oorlog.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.