The People United Will Never Be Defeated! – Daan Vandewalle

Ruddy Doom (UGent) leidde het NOVECENTO concert op schitterende wijze in met een uiteenzetting over het leven en de idealen van Victor Jara. Jara werd tijdens de coup waarbij de Chileense president Salvador Allende vermoord werd, gemarteld en uiteindelijk zelf ook op gruwelijke wijze vermoord. De zaal was muisstil.

Vervolgens was het aan pianist Daan Vandewalle die het meesterwerk ‘The People United Will Never Be Defeated!‘ van Frederic Rzewski bracht. Deze componeerde dit werk in 1975 n.a.v. de 200ste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Hij nam hiervoor het beroemde en controversiële Chileense strijdlied van componist Sergio Ortega als basis. Deze schreef ¡El pueblo unido jamás será vencido! ten tijde van de periode toen Salvador Allende aan de macht was, voordat Augusto Pinochet zijn staatsgreep pleegde.

Indrukwekkend om te zien hoe Daan Vandewalle het beste van zichzelf gaf om deze muzikale marathon tot een goed einde te brengen. De strijdlust was voelbaar in de Maria Theresia aula. Als apotheose volgde een uitvoering van het originele lied door de Leuvense koren Dauwgard, Kontrarie en Caminhando.

The People United Will Never Be Defeated - Daan Vandewalle

The People United Will Never Be Defeated - Daan Vandewalle

The People United Will Never Be Defeated - Daan Vandewalle

Een minutenlang daverend applaus was meer dan verdiend.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.