500 fietslampjes voor meer fietsveiligheid

De politie van Leuven controleert in november de fietsverlichting bij studenten. De provincie Vlaams-Brabant steunt deze actie voor meer fietsveiligheid en deelt 500 fietslampjes uit aan studenten.

Nu de dagen korter worden is een goede fietsverlichting noodzakelijk. Studenten verplaatsen zich massaal met de fiets in Leuven. Toch zijn ze zich niet altijd bewust van het nut van fietsverlichting. Daarom gaan we in november gerichte controleacties doen’, zegt Nik Vanden Bussche, inspecteur politie bij PZ Leuven.

De provincie Vlaams-Brabant, de KU Leuven, vzw Velo en de Leuvense studentenkoepel LOKO steunen deze politieactie omdat ze de fietsveiligheid verhoogt.

We investeren de komende jaren fors in de promotie van fietsen en fietsinfrastructuur’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Belangrijk is dat jonge fietsers, en dus ook studenten, weten wat veilig fietsgedrag is. In deze donkere periode is zichtbaarheid van fietsers van levensbelang. Losse lichtjes en reflectoren op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf zijn toegelaten en aan te raden. Speciaal voor deze controleactie schenken we 500 fietslampjes aan studenten’.

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Ze vertegenwoordigen elk jaar 8 tot 9% van de verkeersdoden. Heel wat ongevallen met zwakke weggebruikers zijn te wijten aan het negeren van de verkeersregels of onoplettendheid. In 2012 registreerde politie Leuven 1910 verkeersongevallen. Bij 18,9 % was minstens 1 zwakke weggebruiker betrokken. De meeste ongevallen met zwakke weggebruikers gebeurden in de maanden september, oktober en november. Er gebeurden 4 dodelijke ongevallen, waarvan 3 met fietsers.

Daarom werd in september een preventiecampagne gehouden waarin flyers over fietsveiligheid werden verdeeld. Vanaf oktober werden fietsers die een overtreding begingen ook beboet.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.