Programma november 2013 Cinema ZED

Van oktober tot februari richt het kunstenfestival Europalia de schijnwerpers op India en zijn rijke culturele erfgoed. Vier maanden lang kan je dit mysterieuze en fascinerende land ontdekken, met zijn ongemeen rijke culturele traditie en een krachtige hedendaagse kunst- en cultuurscene. De filmreeks ‘Indian Cinema Today’ belicht een breed spectrum aan nieuwe Indische filmproducties: van knappe speelfilms uit het internationale filmfestivalcircuit tot kritische documentaires, opmerkelijke kortfilms, een jeugdfilm en – hoe kan het ook anders – een echte Bollywood productie.

In november wordt er ook ieder jaar plaats gemaakt voor de programmatie van het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. Al voor het 13de jaar op rij stelt het festival een bont programma voor van speelfilms, kortfilms, documentaires, toneelstukken en zelfs een performance project. De eerste week kan je ook in Cinema ZED terecht voor een uitgelezen selectie onuitgegeven films en premières, zoals onder meer ‘L’Inconnu du Lac’ die op het Filmfestival van Gent in première ging en op het Filmfestival van Cannes bekroond werd met de Roze Palm, de Nederlandse film ‘Boven is het Stil’ met Wim Opbrouck in de hoofdrol, de knotsgekke fifties hommage ‘Copdependent Lesbian Space Alien Seeks Same’, de hartverwarmende documentaire ‘Les Invisibles’ over homoseksualiteit en outing tijdens het interbellum en ‘Holebi Kort’.

Daarnaast loopt deze maand ook de historische filmreeks ism het CLT verder, 40 Jaar CLT. Deze maand is het de beurt aan de Finse klassieker ‘Tuntematon Sotilas’ en het al even heldhaftige Russische ‘Aleksander Nevski’, ‘Aniki-Bóbó’ gaf het startsein van de indrukwekkende carrière van de Portugese regisseur Manoel de Oliveira en voor ‘Iphigenia’ dook de Griekse cineast Mihalis Kakogiannis in het rijke Griekse culturele verleden. Het volledig programma vind je terug in de folder “Een Filmcursus in 18 Talen“.

Ook deze maand staan er documentaires op het programma in Cinema ZED: ‘De Nieuwe Wildernis’ is een klassieke natuurdocumentaire met een buitengewoon onderwerp: het ‘wildlife’ van de Lage Landen. ‘OdysSea’ loopt mee in het spoor van Magnumfotograaf Carl De Keyzer die de opwarming van de aarde in beeld wil brengen. In het kader van de Leuvense Klimaatweek worden in ‘Alle Dagen Honger’ pertinente vragen gesteld bij onze vleesconsumptie.

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.