Vesalius 1514-2014

Volgend jaar presenteert KU[N]ST Leuven het stadsproject Vesalius 1514-2014. In 2014 is het namelijk 500 jaar geleden dat de grondlegger van de anatomie en moderne geneeskunde Andreas Vesalius (1514-1564) geboren werd. Vesalius zette met zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica (1543) de toenmalige anatomische kennis op zijn kop. Een tentoonstelling in M Leuven trekt het evenement en begrenst het in de tijd. Gelijklopend met de tentoonstelling werkt KU[N]ST Leuven samen met andere spelers uit het culturele en wetenschappelijke veld om het thema, het menselijk lichaam, vanuit andere invalshoeken dan de museale te benaderen. Het stadsbrede project Vesalius 1514-2014 komt er dankzij het intense samenwerkingsverband tussen de KU Leuven, de stad Leuven, M-Museum Leuven en de andere culturele partners uit de regio. Tussen 1 oktober 2014 en 18 januari 2015 zet Leuven met Vesalius 1514-2014 haar deuren open voor inwoners, liefhebbers, experts en passanten.

Andreas Vesalius is een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van de geneeskunde, de nieuwe wetenschap van de renaissance en één van de bekendste alumni van de Leuvense universiteit. Het werk van Vesalius leeft nog steeds door in de moderne geneeskunde en in de beeldvorming van het menselijk lichaam. De hedendaagse relevantie staat centraal in het Vesaliusproject, dat zo op een originele manier geschiedenis, kunst en wetenschap samenbrengt.

Lijf en Leden. Andreas Vesalius en het theater van de anatomie.
De tentoonstelling Lijf en Leden. Andreas Vesalius en het theater van de anatomie in en in coproductie met M-Museum Leuven belicht niet alleen de historische figuur van Vesalius, maar ook zijn invloed op het lichaamsbeeld en de kunsten. Curator Geert Vanpaemel (KU Leuven) heeft een grote rol weggelegd voor de onuitwisbare impact die de Leuvense humanist had op de medisch-anatomische traditie van zijn tijd én op de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam, voelbaar tot op heden.

Gelijktijdig met Lijf en Leden brengt M-Museum een tentoonstelling van de hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (°1973). Hij onderzoekt de verhouding van het ideale lichaam tot de omringende ruimte en de culturele context door telkens subtiele verandering aan te brengen.

Stadsbreed
In het najaar van 2014 staan er een 20-tal activiteiten op het programma. Het stadsbreed project kan opgesplitst worden in vier verschillende onderdelen. In de beeldende kunsten zien we naast de gekende actoren ook minder bekende namen als Luca School of Arts en Werktank. Podiumkunstenaars uit binnen- en buitenland geven vorm aan hoe we met ons lichaam omgaan. 30CC programmeert de Trisha Brown Dance Company. Brown is een pionier van de Amerikaanse postmodern dance. Een derde onderdeel onderzoekt de meer wetenschappelijke kant van de nalatenschap van Vesalius, onder de noemer kennis & dialoog. Een rits onderzoekscentra, verbonden aan de KU Leuven zoals Lectio of andere vormingsorganisaties werken aan lezingen, debatavonden en congressen rond de figuur van Vesalius, de gezondheidszorg en de fricties aan de grenzen van de geneeskunde. Een laatste onderdeel van Vesalius 1514-2014 zijn de stadsverkenningen met onder andere stadswandelingen door Leuve,n als kenniscentrum van de medische wetenschap door de eeuwen heen.

De coördinatie van het project ligt in handen van KU[N]ST Leuven. De vzw is opgericht op initiatief van de stad Leuven en de KU Leuven naar aanleiding van het Cultuurcharter ondertekend in 2010. De organisatie heeft als kerntaak om elke twee jaar een stadsbreed project op te zetten. Vesalius 1514-2014 bijt de spits af, gevolgd door Op zoek naar Utopia in 2016 en Mei 68, vijftig jaar later in 2018.

Meer informatie over dit boeiende project vind je op www.kunstleuven.be.

De redactie van Leven in Leuven kijkt alvast uit naar de vele activiteiten die volgend jaar op het programma staan!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.