Stad van de Wetenschap op zondag 24 november

Op zondag 24 november 2013 is Leuven Stad van de Wetenschap. Op 8 locaties presenteren de Leuvense kennisinstellingen, zorgcentra, spin-offs, uitgeverijen, musea en mediapartners een gratis wetenschapsfestival. In totaal staan 50 experimenten, demo’s en doe-activiteiten en 9 lezingen en debatten op het programma. Jong en oud worden uitgedaagd om te experimenteren, bij te benen en het vuur aan de schenen te leggen van onze wetenschappers.

Een greep uit het grote aanbod: In de Leuvense Universiteitshallen kan je een wetenschapsmarkt bezoeken of bijvoorbeeld de lezing bijwonen over de vraag of wij uniek zijn in het universum. In het Museum voor Dierkunde kan je je vergapen aan het skelet van een Groenlandse walvis. In Heverlee kan je 3D-printen in het FabLab en op UZ Leuven Campus Gasthuisberg kan je je gehoor laten testen of in 3D door uw eigen hart wandelen. Ook Museum M, het Radiohuis en Imec organiseren activiteiten.

Radio 1-presentator en KU Leuven-alumnus Jan Hautekiet is peter van de Dag van de Wetenschap en komt ook langs in Leuven: “Mijn vader was wetenschapsjournalist. Van hem kreeg ik de drang om bij te leren, mee te zijn met de laatste stand van het onderzoek. Wetenschap daagt uit, maar geeft ook antwoorden op uitdagingen. Daarom is zo’n grote toegankelijke dag waarop je op je eigen tempo kan gaan luisteren, kijken, ruiken en zelfs proeven van wetenschap belangrijk.

Wetenschapsmagazine Eos is partner van de Leuvense dag. Om hun dertigste verjaardag te vieren organiseert het tijdschrift een wetenschapsquiz in kunstencentrum STUK. De quiz wordt gepresenteerd door Lieven Scheire. Zo’n 20 verenigingen en instellingen, waaronder de KU Leuven, doen mee. Diezelfde dag zal Vlaams vice-minister president Ingrid Lieten de Eos ‘Gouden Pipet’ uitreiken: een bekroning voor de beste wetenschappelijke prestatie van een jonge onderzoeker van het afgelopen jaar.

Zondag 24 november is de derde Dag van de Wetenschap. De volledige lijst met meer dan 500 activiteiten is per regio of per onderwerp terug te vinden op www.dagvandewetenschap.be. Voor de activiteiten in Leuven vind je een overzicht en een brochure op www.stadvandewetenschap.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.