Stad & Architectuur: Lezing Sueanne Ware (AU)

Op donderdag 28 november om 20u geeft Sueanne Ware een lezing in het STUK Auditorium. De lezing is een onderdeel van de lezingenreeks Architecture and social change van Stad & Architectuur.

SueAnne Ware is landschapsarchitect en ‘ontwerp-activist’. Zij beschouwt het landschap als een fysieke katalysator voor sociale verandering. Vele landschappen zijn publiek, omdat ze zich in de openbare ruimte bevinden. Daarom is SueAnne Ware er zich als geen ander van bewust dat je als landschapsarchitect altijd mee verantwoordelijkheid draagt voor het bepalen van de politieke, sociale en milieu agenda. Haar projecten worden gekenmerkt door een sterk engagement met zogenaamd gemarginaliseerde groepen in onze samenleving. Bij haar interventies in het landschap werkt zij systematisch samen met anderen die actief zijn of kunnen geactiveerd worden rond belangrijke maatschappelijke thema’s als drugsverslaving, het beleid rond ‘illegale’ vluchtelingen, dakloosheid, enz.

Eerder dan te streven naar conflictvrije ruimtes, wil SueAnne Ware landschappen creëren waarin frictie en contestatie toegestaan en mogelijk is. Het ‘Anti-Memorial’ project voor slachtoffers van een heroïne overdosis is hier een mooi voorbeeld van. Met behulp van een aantal bescheiden interventies in enkele strategisch gekozen straten van Melbourne werden de jaarlijks honderden dodelijke drugsslachtoffers in Victoria herdacht en onder de aanbracht gebracht van toevallige passanten, toeristen, families, druggebruikers, sekswerkers en sociale dienstverleners. Het project plaatst niet alleen vraagtekens bij het gebruik van gedenktekens, en wie hiervoor al dan niet in aanmerking komt. Het wil ook mensen doen stilstaan bij het feit dat een meer humanitaire aanpak, zoals het voorzien van schone naalden, levens kan redden.

SueAnne Ware heeft haar eigen praktijk als landschapsarchitect en is aangesteld als Professor Landscape Architecture en Deputy Dean Research in de RMIT School of Architecture in Melbourne, Australië.

Praktisch
Donderdag 28 november 20u
Auditorium, Kunstencentrum STUK,
reservatie ticket@stuk.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.