Programma december 2013 Cinema ZED

Deze maand staan in Cinema ZED maar liefst 2 filmfestivals op het programma. Op vrijdag 29 november gaat de 19de editie van het Kortfilmfestival Leuven van start. Een week lang presenteert het festival een round-up van het beste wat er het afgelopen jaar verwezenlijkt werd in de wondere wereld van de kortfilm, met naar gewoonte een lange reeks premières. Fictie- en animatiefilms, kinderfilms, non-narratieve visuals en alle denkbare crossovers tussen deze genres; ze komen allemaal aan bod in dit smakelijke eindejaarslijstje.

In Cinema ZED kan je vanaf zaterdag 30 november onder meer terecht voor Europe in Shorts, de beste Europese korte fictiefilms van het voorbije jaar, All about Sex, een programma vol prikkelende films, Noorse kortfilmsKortfilms voor Kinderen en A Short History of Belgian Cinema, een eigenzinnige kroniek van de Belgische (kort) film. Daarnaast ook op het programma: de Vlaamse Competitie voor Korte Fictiefilms en Animatiefilms waarin het nieuwe filmtalent zijn of haar opwachting maakt. Liefhebbers van de animatiefilm kunnen hun hart ophalen bij Animation Nations, in The Labo ligt de focus op non-narratieve structuren en crossovers tussen verschillende genres en stijlen. Oscar Shorts toont alle Oscargenomineerden van vorig jaar nogmaals, waaronder onze eigen Dood van een Schaduw en de Columbia University tot slot compileerde haar beste afstudeerwerken in 2 programma’s. Dit en veel meer 9 dagen lang in Kunstencentrum STUK en Cinema ZED.

Daarna is het de beurt aan het Latijns-Amerikaans Filmfestival dat reeds 5 jaar lang een eigenzinnige selectie van recente vaak onuitgegeven Latijns-Amerikaanse speelfilms, documentaires én kortfilms presenteert die de brede diversiteit van de latino filmcultuur in de kijker zetten. Het festival werd opgericht in Leuven en organiseerde een jaar later ook vertoningen in Antwerpen en Brussel. Voor hun 5-jarig bestaan selecteerde het festival een aantal films voor een rondreizend programma dat deze maand in Cinema ZED passeert.

Daarnaast loopt ook deze maand 40 Jaar CLT, de historische filmreeks i.s.m. het CLT, met Gojira, beter bekend als Godzilla, het Roemeense Reconstituirea en Yol, een Turkse filmklassieker. Het volledig programma vind je terug in de folder “Een Filmcursus in 18 Talen“.

Twee opvallende specials deze maand: op 10 december wordt de beroemde verfilming uit 1976 door Pit Weyric van het al even beroemde Le Sacre du Printemps van Pina Bausch vertoond en toegelicht en maandag 30 december wordt in avant-première Lars von Triers langverwachte en nu al omsteden Nymph()maniac vertoond. Goed voor 4 uur en 4 minuten film maar wij weten nu al dat u zich geen minuut zal vervelen.

Tot slot geen ZED zonder documentaires. In Nieuwe Tieten vertelt de Nederlandse Sacha Polak waarom zij, net als Angelina Jolie, preventief haar borsten liet verwijderen. De melancholische roadmovie Winter Nomads brengt hulde aan een beroep en levenswijze die dreigt te verdwijnen onder druk van de oprukkende verstedelijking.

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.