19e Editie Kortfilmfestival Leuven feestelijk geopend

Vorige vrijdag vond de openingsavond van de 19e editie van het Kortfilmfestival Leuven plaats in de Kinepolis. Deze avond zette meteen de toon voor wat ongetwijfeld een editie van hoog niveau zal worden. Het IKL presenteerde een knappe reeks Belgische – en wereldpremières voor een volledig gevulde Zaal 1. Er waren zoveel belangstellenden voor de openingsavond dat er in allerijl een tweede openingsvoorstelling georganiseerd diende te worden in het STUK.

Een klein overzichtje van de kortfilms die wij voorgeschoteld kregen:

  • Festen: Dat het IKL dit jaar de spotlights richt op gastland Noorwegen, blijkt uit deze opener. De Noorse filmstudentes Astrid Thorvaldsen en Ingvild Dagestad leverden met deze kortfilm een schitterend afstudeerproject af en wat mij betreft meteen ook de meest memorabele film van de avond. De ganse film is gefilmd in één lang ononderbroken shot en bevriest het moment waarop een jongeman op gewelddadige wijze om het leven komt in de tijd. Een eenvoudig idee op een schitterende manier uitgewerkt.
  • Wolfsmelk: Hans Vercauter won in december 2002 de prijs voor het best debuut op het IKL, maar keerde pas dit jaar terug met een nieuwe kortfilm.Wolfsmelk draait om een ruzie tussen twee broers en toont een breed scala aan emoties: wrok, pijn, verlies, spijt, maar ook, gelukkig, vergiffenis.
  • Day_6011: Een animatiefilm zonder woorden in zwart-wit met enkele rode accenten. Schitterende beelden met een verrassend on-happy end.
  • Bad HunterSahim Omar Kalifa, ook een oude bekende op het IKL, is dit jaar artist-in-focus. Hij viel al overal in de prijzen met zijn kortfilms ‘Land of the heroes’ en ‘Baghdad Messi’, maar bezwoer aan presentatrice Kirsten Lemaire dat Bad Hunter zijn laatste kortfilm zou zijn en dat hij zich voortaan op langspeelfilms zou concentreren. Bad Hunter toont hoe een conservatieve gemeenschap in Koerdistan reageert op een verkrachting. Toch is deze film geen kommer en kwel. Stiekem is dit zelfs een liefdesverhaal…
  • Cadet: Het verhaal van een moeilijke relatie tussen een jonge niet-zo-talentvolle atleet en zijn vader annex coach. Het klinkt bekend, maar toch geeft deze film er een interessante draai aan. Aäron Roggeman die de jonge hardloper Steve speelt, was trouwens een echte revelatie. Oorspronkelijk was regisseur Kevin Meul van plan de film met een jongere hoofdrolspeler te draaien, maar Aäron kwam onverwacht op de casting opdagen en wist de regisseur te overtuigen de rol aan hem te geven. Eén ding is zeker, van deze jongen hebben we het laatste nog niet gezien!
  • De Honger: Zeer mooi in beeld gebrachte nostalgische film van Benoit De Clerck die zich afspeelt in 1963 met alweer een jonge ster in de hoofdrol. Wij hadden na de opening een kort gesprek met de jonge hoofdrolspeler Vincent Collin die ons wist te vertellen dat hij het filmen best wel leuk gevonden had, behalve dan die ene scène waarin hij met doorweekte kleren en een dood konijn op zijn rug in een temperatuur van minder dan tien graden moest rondlopen. Zo jong en al geleden voor zijn kunst…
  • Short Film: Een leuk afsluitertje van 2 minuten.

En toen was het tijd voor de receptie met Noorse zalm, haring, palingmousse en gehaktballetjes!

DAY_6011 Trailer from Zonderling on Vimeo.

Trailer WOLFSMELK (WOLF’S MILK ) a short film by Hans Vercauter from Wolfsmelk on Vimeo.

Foto’s van de openingsavond zijn terug te vinden op Facebook.

Alle info op http://www.kortfilmfestival.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.