Move Me: dansweek in STUK

Tijdens vier momenten in het seizoen, bundelt STUK de beste dansvoorstellingen onder de noemer Move Me. De Move Me-reeks in december heeft als thema Le Sacre du Printemps. Hoe gaan hedendaagse choreografen aan de slag met dit vermaledijde ballet dat 100 jaar geleden de hele kunstwereld in rep en roer zette?

Le Sacre du Printemps – Das Frühlingsopfer | Pina Bausch [film]
dinsdag 10 december 19.00u in Cinema ZED
Move Me start met een zeer uitzonderlijke vertoning van Le Sacre du Printemps – Das Frühlingsopfer van Pina Bausch. Bausch zoomt in op het ritueel van het kiezen en het offeren van een vrouw. Deze filmadaptatie uit 1979 bewijst hoe fascinerend de legendarische Sacre-versie van Bausch vandaag nog steeds is.

The Rite of Spring | Roger Bernat
dinsdag 10 (20.30u) & woensdag 11 (22.00u) december – STUK Labozaal
De Spaanse kunstenaar Roger Bernat geeft in zijn voorstelling The Rite of Spring een unieke kijk op de dans- en muziekgeschiedenis via het legendarische ballet Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Bernat neemt het publiek op een ongedwongen en vrijblijvende manier mee in een interactieve voorstelling die tegelijk een spel en een choreografie is. Een echte aanrader. Enige voorkennis of dansbenen zijn absoluut niet vereist. Laat je meevoeren!

Sacré Sacre du Printemps | Laurent Chétouane
donderdag 12 december 20.30u in STUK Soetezaal [wachtlijst]
Voor Sacré Sacre du Printemps gaat Laurent Chétouane aan de slag met één van de meest invloedrijke voorstellingen van de 20ste eeuw. Het intrigeerde Chétouane hoe er toen werd omgegaan met het ongekende en hoe Le Sacre … zich als het ware opofferde voor het toelaten van het vreemde in de kunst en in de maatschappij. Dat komt ook tot uiting in deze prachtige choreografie.

colloquium | Le Sacre Vandaag
woensdag 11 december 14.00u > 17.00u in STUK Studio – GRATIS (gelieve in te schrijven) [in het Engels]
Zowel qua vorm als qua inhoud beroerde Le Sacre du Printemps 100 jaar geleden de harten en tongen van de toeschouwers. Reden te meer om de voorstelling in dit colloquium opnieuw te belichten. Na een algemene inleiding over de oorspronkelijke voorstelling van Le Sacre du Printemps volgen er gesprekken met drie hedendaagse kunstenaars: Roger Bernat, Laurent Chétouane en Gisèle Vienne. Drie topkunstenaars die anno 2013 aan de slag gaan met dit muziekstuk. Wat betekenen de thema’s van dat werk vandaag nog in kunst en maatschappij?

moderator: prof. Nicolas de Warren

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.