Oorsteentjes – Mark Meekers

Haiku (俳句) is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel opnieuw 5 lettergrepen telt. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen.

Sinds Herman Van Rompuy zich geout heeft als haiku-liefhebber is het genre in Vlaanderen aan een stille revival bezig. Al zal haiku wellicht nooit de meest populaire dichtvorm worden. Oorsteentjes van Leuvenaar Mark Meekers komt dus net op tijd om van de hernieuwde aandacht voor de haiku te profiteren.

Oorsteentjes is een bundel van 500 haiku’s opgedeeld in negen thema’s. De haiku’s van Mark Meekers zijn soms humoristisch, dan weer ontroerend, een andere keer observerend, maar altijd nodigen ze uit tot reflectie. Niet elke haiku vond ik even geslaagd, maar dat is eigen aan de poëzie. Ieder wordt op een andere manier beroerd. De haiku’s in deze bundel dienen zorgvuldig gedoseerd te worden, want ook voor haiku’s geldt dat overdaad schaadt. Om het met de woorden van Mark Meekers zelf te zeggen: elke druppel rustig laten bezinken. Maximum twintig druppels per dag…

Een tweetal haiku’s om jullie alvast te laten proeven:

weldra zwijgt hij meer
dan zijn hagelwit gebit
op het nachtkastje 

laatavondnevel
kwade gedachten kleven
aan de vliegenvanger 

Wel jammer dat de foto op de cover van de uitgave van een te lage resolutie is,  waardoor je de pixels kan tellen. En ik ben ook niet helemaal zeker dat de vermelding dat de foto afkomstig is van een fotowebsite op het Internet volledig in overeenstemming is met het auteursrecht.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van Oorsteentjes weg aan de eerste poëzieliefhebber die ons via het contactformulier het woord haiku toezendt.

Praktisch
Oorsteentjes
Mark Meekers
Demer Uitgeverij
100 pagina’s
ISBN 978-1-291-13728-6

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Oorsteentjes – Mark Meekers”

Marcel Rademakers
(on januari 6th, 2014 at 11:58)

Het Zwitsers-Kroatische tijdschrift DIOGEN, pro kultura magazin za kulturu, umjetnost i obrazovanje, (magazine voor kultuur, kunst en educatie), uitg.:Einhorn Verlag S. Begman, Küsnacht, Schweiz, publiceert in zijn winternummer een selectie hauku’s en senryu’s (72) uit het recent verschenen bundel ‘OORSTEENTJES’ van Mark Meekers.
Elk van de twaalf flintergedichten is vertaald naar het Frans (met dank aan Bernard de Coen), het Duits (Alexander Verdonck), het Afrikaans (Ronelle Strydom), het Engels (Eline Rademakers) en het Kroatisch (Djundja Vukelic Rozic).

 
Mark Meekers
(on januari 24th, 2014 at 11:02)

Fijn dat je bekommerd bent om het auteursrecht. Ik heb mij geïnformeerd bij de uitgever (Demer Uitgeverij, Leusden – Diepenbeek): hij verzekert mij dat alles in orde is!

 
Carolien
(on januari 29th, 2014 at 13:32)

Mark Meekers: een correcte vermelding van de fotograaf van wie de foto afkomstig is, lijkt me nochtans een noodzakelijke voorwaarde, tenzij deze foto tot het publiek domein behoort. Het is niet omdat iets op het internet staat dat de werken van een auteur zomaar vrijelijk gebruikt mogen worden.