Kortfilm “De weg van alle Vlees” kaapt resem prijzen weg op Kortfilmfestival

Vanavond, zaterdag 7 december, werd de 19e editie van het Internationaal Kortfilmfestival feestelijk afgesloten met de uitreiking van alle prijzen in de IKL-competitie en de overhandiging van de VAF Wildcards.

Het palmares is in vele opzichten uitzonderlijk. Zo wint Deben Van Dam met zijn kortfilm “De Weg van Alle Vlees“, een zwarte komedie met in de hoofdrollen Flor Decleir en Sam Louwyck, niet alleen de Juryprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm, de film was ook topfavoriet bij de festivalbezoekers en mocht ook de Publieksprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm mee naar huis nemen. Eerder deze week mocht Van Dam ook al de HUMO Award én een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds] in ontvangst nemen. Vier bekroningen voor dezelfde film is uniek in de geschiedenis van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Ook Maaike Neuville scoort erg goed dit jaar: ze wint de Prijs voor het Beste Debuut met haar eindwerk “Sonnet 81“, een intiem in beeld gebracht en erg knap geacteerde film over een koppel dat het overlijden van hun dochter herdenkt samen met haar nauwe vrienden. Ook deze film won eerder deze week al een Wildcard van het VAF. De Publieksprijs voor de Beste Vlaamse Animatiefilm gaat naar Wouter Bongaerts voor zijn film “Mia“. Deze film, die in Belgische première ging op het IKL, won enkele weken geleden ook al de Prijs van het Publiek op het Austin Film Festival in Texas (USA).

ShortsTV organiseerde opnieuw “The Pitch”, een wedstrijd waarbij filmmakers met een goed idee een budget konden winnen om dit idee uit te voeren. “The Pitch 2013″ werd gewonnen door Frederike Migom.

Ook de Europese Kortfilmcompetitie kende een opmerkelijke einduitslag: zowel Publieks- als Juryprijs gaan naar een Franse productie. De Prijs van de Jury gaat naar “La Fugue” van Jean-Bernard Martin. De Prijs van het Publiek naar “Géraldine, Je t’Aime” van Emmanuel Courcol.

In de jury zetelden dit jaar Erik Van Looy (regisseur), Simon Ellis (regisseur, UK), Torunn Nyen (Grimstad Short Film Festival, NO), Steven Tuffin (filmjournalist), Sanne Nuyens (scenariste), Trey Ellis (Columbia University, USA), Gaia Meucc(Encounters Short Film and Animation Festival, UK), Ben Segers (acteur), Hans Bruch jr (D.O.P.) en Caroline Strubbe (regisseur).

De 19e editie van het Kortfilmfestival Leuven was een memorabele editie, niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van de films en het opmerkelijke palmares, maar ook vanwege de grote internationale belangstelling. De organisatie start meteen na deze editie aan de voorbereidingen van de volgende feest-editie: het IKL viert in 2014 immers haar 20-jarig bestaan.

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Jurylid Europese Kortfilmcompetitie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Jean-Bernard Marlin – Prijs van de Jury Europese Kortfilmcompetitie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Maaike Neuville – Prijs voor het Beste Debuut Vlaamse Kortfilmcompetitie Fictie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Erik Van Looy – Voorzitter Jury Vlaamse Kortfilmcompetitie Fictie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Deben Van Dam: Prijs van de Jury én Prijs van het Publiek Vlaamse Kortfilmcompetitie Fictie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Wouter Bongaerts – Prijs van het Publiek Vlaamse Kortfilmcompetitie Animatie

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
ShortsTV Award: Frederike Migom

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Siebe Dumon – VAF

Slotavond Internationaal Filmfestival Leuven 2013
Maaike Neuville – VAF Wildcard Fictie

Meer foto’s op flickr.

Een overzicht van alle winnaars:

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
Prijs voor het Beste Debuut: Sonnet 81 (Maaike Neuville)
Prijs van het Publiek: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE 
Prijs van het Publiek: Mia (Wouter Bongaerts)

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: La Fugue (Jean-Bernard Marlin)
Prijs van het Publiek: Géraldine Je t’ Aime (Emmanuel Courcol)

TE GAST

HUMO Award: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
ShortsTV Award: Frederike Migom

VAF WILDCARDS
Fictie: Sonnet 81 (Maaike Neuville) en De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
Documentaire: Peut-être le noir  (Juliette Joffé) en 28 Rue Brichaut (Hannes Verhoustraete)
Animatie: Eén, twee, drie, piano! (Nienke Deutz)
Filmlab: Fabric of Time (Miki Ambrózy)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.