Deze nacht warmtefoto van Leuvense daken

In januari kondigden we al aan dat de stad Leuven een thermografische luchtopname zou laten maken om slecht geïsoleerde daken te kunnen opsporen. Deze nacht wordt deze foto effectief gemaakt.

Deze nacht maakt de firma Eurosense een luchtfoto van Leuven met een warmtegevoelige camera. Zo kan de stad knelpunten omtrent dakisolatie opsporen en warmteverliezen beperken, wat kadert in de actie Leuven Klimaatneutraal.

Om de luchtfoto te maken, vliegt een klein tweemotorig vliegtuig een dertigtal keren over Leuven, telkens in evenwijdige banen die 100 à 200 meter uit elkaar liggen. Na de vlucht wordt een digitale foto gemaakt. Daarop zijn alle daken van woningen en gebouwen duidelijk zichtbaar. De kleurverschillen op de daken zijn een aanduiding van koudebruggen, gebrek aan isolatie, of warmteverliezen door schoorstenen of andere gaten.

De luchtopname heeft even op zich laten wachten. De vlucht moet plaatsvinden op een koude en onbewolkte nacht waarin de daken niet bedekt zijn met sneeuw. Alleen dan zijn de warmteverliezen duidelijk te fotograferen. Die ideale omstandigheden deden zich de voorbije winterperiode niet voor. Het was wel koud, maar bewolking of sneeuw op de daken verhinderden telkens de vlucht. De open hemel en nachtvorst die voor de volgende nachten zijn voorspeld, zorgen nu voor de ideale omstandigheden.

Het stadsbestuur zal de foto in het voorjaar gebruiken om inwoners te sensibiliseren over het belang van energiezorg en duurzaam verbouwen. Met informatieavonden, wijkbezoeken en een energieloket krijgen inwoners de kans om het warmteverlies in hun woning gedetailleerd te bekijken. Zo wil de stad haar inwoners steunen bij inspanningen om Leuven klimaatneutraal te maken. Uit een rondvraag blijkt immers dat er grote vraag is naar duidelijke, directe en praktische informatie over energiezorg, isolatie of duurzaam bouwen.

Andere steden hebben ook al thermografische luchtopnames laten maken: op de site Zoom in op uw dak kan je de luchtopname van de stad Antwerpen bekijken en op warmtefoto.gent.be staat de foto van de stad Gent.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Deze nacht warmtefoto van Leuvense daken”

Andrew
(on december 11th, 2013 at 9:07)

Ik kijk al uit naar de resultaten!