Jeugdverenigingen voeren actie tegen plotse afschaffing papierslag door de stad Leuven

Leven in Leuven ontving vandaag een mail van de Leuvense jeugdverenigingen waarin zij hun ongenoegen uiten over de beslissing van de stad om de papierslag af te schaffen. Hieronder hun pleidooi:

Wij, de jongeren van 11 verenigingen uit Leuven, verzamelen al sinds jaar en dag oud papier. Wij deden dit uiteraard tegen een vergoeding. Een dag hard werken bracht ons immers een mooi bedrag op. De stad Leuven ondersteunde ons daarin met de huur van enkele containers elke maand en door het doorstorten van de opbrengst van het papier naar onze kas. Voor de 2 jeugdbewegingen uit Wijgmaal, namelijk Chiro Wijgmaal en Turnkring Pro Patria Wijgmaal, kwam dit voor elk van ons neer op een bedrag van ongeveer 7.000,-€ op jaarbasis, dit is ongeveer de helft van ons jaarlijks werkbudget.

Dit bedrag hebben wij erg hard nodig om onze inschrijvingsgelden laag te houden, onze kampen betaalbaar te houden, om dringende investeringen in onze infrastructuur te doen en om materiaal aan te kopen.

Vanaf 1 januari geeft de stad Leuven echter geen toelage meer voor de papierslag van elf Leuvense jeugdverenigingen uit de deelgemeenten. De stad hoopt hiermee 175.000 euro te besparen, maar breekt hiermee een letterlijke belofte uit de eigen bestuursnota (zie bestuursnota stad Leuven 2013-2018, jeugd, actieplan 1.2). De termijn waarop dit gebeurt is verontrustend: op 15 november werden de jeugdverenigingen ingelicht, reeds op 1 januari 2014 wordt de toelage ingetrokken. Voor 2014 wordt een overbrugging van 80% voorzien, maar daarna is het volledig gedaan.

Het is zeer jammer dat het stadsbestuur hier wil besparen op jeugdwerking en sociale samenhang: papierslagen leren jongeren wat werken is, geeft de jeugdbeweging een positief imago en zorgen voor contact met de buurt.

Daarom hebben wij als jeugdverenigingen besloten om actie te voeren!

De actie vindt plaats op zaterdag 14 december om 13u aan de papiercontainers op de parking aan het Ymeriacomplex van Wijgmaal. We zullen daar met veel jongeren van de verschillende verenigingen samen komen om tijdens onze ( hopelijk niet laatste) papierslag onze stem te laten horen. We zullen ook de ouders van onze kinderen mobiliseren om hun steun te komen betuigen en mee actie te voeren. Er werd ook een petitie opgesteld die we willen laten ondertekenen door zoveel mogelijk sympathisanten en die we zullen aanbieden aan de bevoegde schepenen voor de gemeenteraad van volgende week, waar deze maatregel (hopelijk niet) zal worden gestemd.

De leiding en volwassenbegeleiders van Chiro Wijgmaal

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.