Stad & Architectuur: Lezing Luc Deleu

In het kader van de AUDITORIUM 13/14 lezingenreeks organiseert Stad & Architectuur op 19 december een lezing met Luc Deleu.

Als er iemand is in België die al sinds de jaren ’70 de rol en verantwoordelijkheid van architecten en stedenbouwers in vraag is blijven stellen, dan is het ‘stedenbouwkunstenaar’ Luc Deleu. In plaats van ruimtelijke vraagstukken te proberen oplossen op schaal van een gebouw, wijk of stad, is hij ervan overtuigd dat architectuur en stedenbouw behandeld moeten worden op globale schaal. Enkel vanuit een nieuw, ‘orbanistisch’ perspectief kan een antwoord worden geboden op hedendaagse, mondiale uitdagingen zoals demografische groei, milieuvervuiling en sociale ongelijkheid. Die boodschap bracht hij, samen met T.O.P. office, over aan de hand van politieke manifesto’s, collageboeken, vorm- en ruimtestudies rond schaal en perspectief, ruimtelijke modellen voor een lineaire ‘Onaangepaste Stad’, containerkunstwerken, eigenzinnige fotoreeksen en veel meer.

Luc Deleu is ook wereldreiziger en Le Corbusier-kenner. Gefascineerd door de mogelijkheden van een mobiele samenleving, reisde hij de wereld rond per cargoschip, zeilboot en vliegtuig. Hieruit groeide onder meer het plan voor een mobiele universiteit en het huidige project Orban Space, over het ontwerp van de publieke ruimte in een globale context. Zijn lezing van het werk van Le Corbusier gaat vaak lijnrecht in tegen het huidige theoretische discours. Zo leert hij van het Chandigarh project dat architecten en stedenbouwkundigen zich moeten concentreren op het ontwerpen van de ‘common space’, de infrastructuur en openbare gebouwen, om op die manier de mensen zelf de vrijheid te laten hun eigen ruimte toe te eigenen en in te richten.

Luc Deleu en zijn vrouw Laurette Gillemot richtten in 1970 T.O.P. office op in Antwerpen.

Praktisch
Donderdag 19 december 20u
Auditorium, Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven //
reseravatie ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.