Zomer van Leuven krijgt nieuwe impulsen

Nu is het nog hartje winter, maar dat belet niet dat we stiekem al kunnen uitkijken naar de zomer van 2014.

De zomeractiviteiten in de Leuvense binnenstad zijn al jaren bijzonder succesvol. Beleuvenissen, Hapje-Tapje, Marktrock, M-idzomer … stuk voor stuk trekken deze evenementen veel volk en zorgen ze telkens voor een bruisende Leuvense zomer. Toch komt er hier en daar wat sleet op de succesformules. Het stadsbestuur wil daarom samen met een aantal organisatoren nieuwe impulsen geven aan de zomer en zo een proces van vernieuwing inzetten.

Sinds begin 2013 wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuw zomerprogramma.Vertegenwoordigers vanuit de horeca en van verschillende vrijetijdsorganisaties denken samen met de stad na over een nieuw elan. Hierbij worden de goede tradities gecombineerd met nieuwe ideeën. Deze denkoefening heeft geresulteerd in een plan om de zomer vanaf 2014 langzaam maar zeker te herprofileren. Leuven kiest hierbij bewust voor de geleidelijkheid, eerder dan voor te bruuske veranderingen.

Zo zullen in 2014 een aantal verschuivingen en nieuwe initiatieven de weg voorbereiden om vanaf 2015 resoluut te kiezen voor een nieuwe zomer. Leuven in Scène – het straattheaterfestival dat traditioneel plaatsvond in het Pinksterweekend – zal de zomeractiviteiten openen tijdens het weekend van 11, 12 en 13 juli. Leuven in Scène kiest voor een sfeervolle invulling met vele kleine(re) voorstellingen en een grote circustent op het Mgr. Ladeuzeplein.

Beleuvenissen verschuift naar de vrijdagen van 18 en 25 juli en vrijdag 8 augustus. Het programma zal zich ontplooien op de verschillende markten en pleinen en jong en oud aanspreken. Het weekend van 1 augustus blijft traditioneel voorbehouden voor M-idzomer, Hapje-Tapje en Picknick in ’t Park.

Marktrock krijgt als vanouds een plaats in het weekend van 15 augustus. De samenwerking met Live Entertainment wordt voor een jaar verlengd.

Nieuw zijn een achttal openluchtfilms die doorheen de zomer op verschillende plaatsen zullen opduiken. Fonk vzw zet zich samen met de stad achter een verrassende invulling van dit filmprogramma. Ook nieuw is de keuze voor een dansplein. Dit wordt een sfeervolle plek waar iedereen gewoon aan het dansen moet gaan. Het worden stijlvolle dansfeesten met knallende livebands, swingfestijnen met vintage bigbands, Zuid-Amerikaanse exotische avonden , gezellige boombals met de beste folkmuziek.

Verder wil de stad de culinaire troeven van Leuven in de kijker zetten. De verschillende picknicks in de Leuvense parken en Hapje-Tapje blijven in 2014 de trekker, maar doorheen het zomers programma zal er blijvend aandacht zijn voor de Leuvense gastronomie.

Sfeer, gezelligheid en kwaliteit worden de kernwoorden. De stad wil een breed publiek aantrekken en zal speciaal oog hebben voor families met kinderen. Ook de rockminnende Leuvenaar wordt zeker niet vergeten. De toerist vindt dan weer zijn gading in de innovatieve en creatieve accenten die gelegd worden.

Van 23 -27 augustus eindigt het officiële zomerprogramma met een aantal grote activiteiten ter herinnering aan WOI op het Mgr. Ladeuzeplein. Over dit programma later meer.

Zoals jullie lezen blijven de klassiekers overeind en worden er hier en daar nieuwe accenten geïntroduceerd. Wat is jullie mening? Een goed idee of hadden jullie liever dat alles bij het oude bleef?

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Zomer van Leuven krijgt nieuwe impulsen”

Wim Leers
(on december 26th, 2013 at 0:12)

Klinkt goed, vooral de openluchtfilms lijken me leuk!

 
26ste Editie Hapje Tapje « Leven in Leuven
(on juni 26th, 2014 at 7:02)

[…] 3 augustus komen tijdens deze Zomer van Leuven de fijnproevers aan hun trekken. Hapje Tapje is ondertussen uitgegroeid tot een rasechte […]

 
Geert M
(on juni 29th, 2015 at 15:21)

Heimwee naar de beleuvenissen van vroeger.