Officiële opening BIBLIOTHEEKTOREN – History with a view

In samenwerking met de KU Leuven, Toerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant, ontsloot de Stad Leuven op deze warme maandagse winterdag (06.01.2014) de toren van de universiteitsbibliotheek voor het grote publiek. Het Leuvense bureau Fugzia, een bureau sterk in driedimensionale projecten, werd na een openbare procedure aangeduid voor de uitwerking van dit project.

History with a view“, vatte Schepen Dirk Vansina samen:
Een stukje Leuvense geschiedenis in combinatie met een uniek uitzicht.
Door op een evocatieve en innovatieve manier de verwoesting en de wederopbouw van de stad Leuven naar aanleiding van de Eerste (en in mindere mate van de Tweede) Wereldoorlog zichtbaar te maken, wordt een eerste stap gezet in de ontsluiting van het universitair patrimonium in de Leuvense binnenstad. Op die manier wordt de steile klim (289 treden) inhoudelijk onderbroken en kan de bezoeker in 5 fasen(verdiepingen) én met inhoudelijke duiding de toren beklimmen.

Hoogtepunt van het bezoek aan de toren zal een buitenbezoek van de toren worden, waarbij de bezoeker het balkon van de toren kan betreden en kan genieten van een uniek zicht op de stad Leuven en de omliggende (groene) regio.

  • Verdieping 1: De brand van Leuven – The Flames of Louvain 1914
  • Verdieping 2: Internationale solidariteit 1914-1928
  • Verdieping 3: we wederopbouw 1921-1928
  • Verdieping 4: de brand van de bibliotheek 1940
  • Verdieping 5: een vredesbeiaard 1928…

Voor dit project slaan 4 partners de handen in elkaar: Toerisme Leuven, KU Leuven, Toerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant.

Dit alles kadert verder als een eerste stap in talrijke projecten en evenementen in onze provincie en het Vlaamse land, vertelden Monique Swinnen – gedeputeerde toerisme Vlaams-Brabant en Geert Bourgeois – Vlaams minister van toerisme, i.v.m. de herdenking van 100 jaar grote oorlog 14-18.

Toespraken door: Louis Tobback, Rector Rik Torfs, Denise Campbell Bauer – ambassadeur USA in België, Geert Bourgeois – Vlaams minister van toerisme, Monique Swinnen – geduputeerde van toerisme Vlaams-Brabant, Dirk Vansina – schepen toerisme stad Leuven en Mel Collier – waarnemend directeur van de Universiteitsbibliotheek.

Vanaf morgen dus open voor iedereen. Praktische info: wanneer, tickets enz, zie www.bibliotheektoren.be


Denise Campbell Bauer – ambassadeur USA van Belgie


Geert Bourgeois – Vlaams minister toerisme


Dirk Vansina, schepen toerisme stad Leuven


Mel Collier – wnd. directeur Universiteitsbibliotheek

na 289 treden:

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Officiële opening BIBLIOTHEEKTOREN – History with a view”

Carolien
(on januari 7th, 2014 at 18:12)

Ik plan zo snel mogelijk een bezoek in! Razend benieuwd!

 
Bibliotheektoren Universiteitsbibliotheek ontvangt 20.000e bezoeker « Leven in Leuven
(on januari 12th, 2015 at 13:08)

[…] meer dan een jaar geleden werd de gerenoveerde toren van de Leuvense Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein opengesteld voor…. De KU Leuven en de stad Leuven, die samen hun schouders zetten onder de tentoonstelling in de […]

 
Grote Leeszaal universiteitsbibliotheek opengesteld « Leven in Leuven
(on juli 17th, 2015 at 10:00)

[…] begin 2014 kan iedereen de toren van de universiteitsbibliotheek bezoeken. De stad richtte op de 5 verdiepingen een tentoonstelling in over het verhaal van de […]