Programma Cinema ZED januari 2014

Erik Van Looy, filmmaker, quizmaster én recent ook jurylid van het Kortfilmfestival Leuven, merkte naar aanleiding van het festival op dat het zeer goed gaat met de Vlaamse film, kort of lang. Hij vergeleek hun populariteit en opmars in binnen- en buitenland met die van het nationale elftal. Net als de Duivels kan ook de Vlaamse film rekenen op veel bijval in eigen land: we trekken massaal naar de cinema voor ‘onze’ Vlaamse film. Maar voor wie ze gemist heeft, presenteert Cinema ZED deze maand een filmreeks met de meest succesvolle Vlaamse films van het afgelopen jaar. Mag uiteraard niet ontbreken op het appèl: Felix Van Groeningen en The Broken Circle Breakdown, maar daarnaast ook Het Vonnis van Jan Verheyen, La Cinquième Saison (Het Vijfde Seizoen) van Peter Brosens, goed voor twee bekroningen op het Filmfestival van Venetië en het onvolprezen Offline (Peter Monsaert), waarin Wim Willaert bevestigt dat hij één van de beste acteurs van zijn generatie is.

Ook in 2014 gaat Cinema ZED iedere maand op zoek naar het betere documentaire werk: Expedition to the End of the World won in 2013 de Juryprijs op DOCVILLE en wordt nu uitgebracht in de bioscoop door Dalton Distribution, de distributiewerking van DOCVILLE. In Thank God It’s Friday schetsen twee jonge Belgische documentairemakers een ongewoon beeld van het Joods-Palestijns conflict en Once Upon a Forest neemt je mee diep in het ongerepte woud waar cineast Luc Jacquet (March of the Penguins) de bomen van het oerbos in beeld brengt.

De recente releases zijn zoals gewoonlijk een bonte mix van grotere titels zoals The Best Offer (Giuseppe Tornatore) en The Immigrant (James Gray) en zeldzame filmparels als L’Inconnu du Lac (Alain Guiraudie) of The Lunchbox (Ritesh Batra).

Cinema ZED denkt ook aan de toekomst en serveert jonge filmfans ieder week de betere jeugdfilm. In januari zijn dat de natuurfilm Amazonia, van de makers van De Witte Planeet, waarin een kapucijnaapje de hoofdrol speelt, een nieuw avontuur van ‘s werelds schattigste politiewagen (Pelle de Politiewagen rijdt weer uit) én Stap Maar Op Mijn Bezemsteel, een kinderfilm voor de allerkleinsten die op Rode Hond ’13 in première ging en daar meteen uitverkocht was. Herkansing dus!

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.