‘SOS Blok’ rukt weer uit

De examenperiode is volop bezig en dus start de Leuvense studentenkoepel LOKOSOS Blok’ weer op. De formule waarbij studenten andere studenten uit de nood helpen tijdens de blok is aan zijn vierde editie toe. De initiatiefnemers krijgen nu ook steun van de KU Leuven én Radio Scorpio, waar het allemaal begon.

Geen tijd om te koken of de afwas te doen? Hard gestudeerd en nood aan een massage of wat afleiding? LOKO doet het voor je! In de voor studenten drukste periode van het jaar staan studentenvertegenwoordigers en vrijwilligers ten dienste van alle studenten die een verzoekje hebben. En ze delen, in samenwerking met de KU Leuven, ook soep en chocomelk uit.

De blok- en examenperiode is geen lachertje”, vertelt Rien Hoeyberghs, voorzitter van LOKO. “Er ligt veel druk op de schouders van studenten, die deze maand heel wat cursussen moeten verwerken. Met ons team gaan we twee weken lang op zoek naar studenten in nood. We steken hen een hart onder de riem door de dingen te doen die er na het vele studeren net te veel aan zijn”, stelt Rien.

Massages en warme maaltijden
De medewerkers van LOKO doen gratis en voor niets andermans afwas, boodschappen, vuile was en meer. “We krijgen vaak verzoekjes voor een massage, of om een verjaardagstaart te brengen naar een jarige vriend of vriendin. Ook verschillende soorten verwennerij zijn in trek: smoothies, chocolade, energy drinks,… Als je thuis studeert, brengt de mama dat af en toe naar je kamer. Nu doen wij dat”, legt Rien uit.

De actie, die volledig draait op vrijwilligers, kende de voorbije examenperiodes heel veel bijval. Daarom heeft ook de Dienst Studentenvoorzieningen, in samenwerking met vzw Ecolife, budget vrijgemaakt voor bedeling van soep en chocomelk. “Met een bakfiets gaan we naar verscheidene studeerplekken om op de middag de innerlijke mens te versterken. Mens sana in corpore sano“, lacht Nikkie Melis van de KU Leuven.

De komende twee weken voorziet LOKO ook warme maaltijden, zodat de blokkende studenten zich daar al geen zorgen over moeten maken. ‘Kookt’ wil studenten uitdagen om een groepje vrienden te verleiden met een heerlijke maaltijd, bereid met duurzame producten. Van november tot april kunnen studenten een bakfiets vol duurzame producten huren en ermee aan de slag. Ecolife, CORE en Studentenvoorzieningen KU Leuven bieden de ingrediënten de komende weken aan voor maaltijden op LOKO! Het project wordt financieel ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Radio Scorpio
Studenten kunnen de komende weken ook gewoon komen studeren in de vergaderzalen op het LOKO-kantoor, elke weekdag tijdens blok en examens van 12 tot 22u. Daar zal ook Radio Scorpio twee dagen neerstrijken. Reporter Gerrit Willems zal in totaal 16 uur live uitzenden en verslag uitbrengen van de activiteiten. De actie SOS Blok heeft zijn roots bij de vrije radio, met een marathonuitzending in januari 2012.

SOS Blok is beschikbaar van maandag 13 tot vrijdag 24 januari op weekdagen tussen 12 en 20u. Op Facebook kunnen studenten een bericht sturen. Ze kunnen ook bellen naar 016/223.109 of binnenlopen op het hoofdkwartier van LOKO (‘s Meiersstraat 5). Wie weinig of geen examens heeft, mag trouwens altijd komen meehelpen!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.