Artefact festival van 13 tot 23 februari

Artefact is een festival van beeld- en mediakunst, concerten, voorstellingen, films … Het wil een interessant en stadsbreed festival zijn rond moderne thema’s. Met het thema De Prehistorie van het Beeld gaat het festival op zoek naar de oorsprong van het beeld en het ontstaan van kunst in het algemeen. Ontstond kunst door het natekenen van toevallige camera obscura projecties van de buitenwereld in grotten? Of toch eerder in de creatieve hoofden van onze voorouders? Is kunst representatie of creatie?

Deze editie van Artefact is de eerste van de Nederlands-Marokkaanse curator Hicham Khalidi. Naast het Artefact festival cureert hij momenteel ook de 5de editie van de Marrakech Biënnale. Voordat hij curator werd, was Khalidi werkzaam als kok en in de mode-industrie.

De uitgebreide, gratis expo neemt een centrale plaats in in het programma. Zo’n 25 internationale werken worden gepresenteerd in STUK, de Bib Leuven en op de Grote Markt. Het thema wordt verder uitgediept met voorstellingen en films. Daarnaast is er ook een luik voor kinderen met workshops en een kinderrondleiding door de expo.

Artefact music festival is een gebald muziekfestival tijdens het laatste weekend (van vrijdag 21 tot zondag 23 februari) i.s.m. Het Depot. Op beide speelplekken kan je topelektronica van de bovenste plank meemaken. Een staalkaart van de hipste genres van het moment.

Hieronder vind je alvast 10 blikvangers uit het rijke aanbod:

  1. Global Rainbow – Yvette Mattern (US): Een gigantische, artificiële regenboog kleurt de nacht. Zichtbaar van Leuven tot Diest. Global Rainbow was een van de hoogtepunten als aanloop naar de Olympische Spelen in Londen, 2012
  2. The Opera of Prehistoric Creatures – Marguerite Humeau  (FR): Een impressionante geluidsinstallatie laat ons de oergeluiden horen van prehistorische mammoeten, varkens en walvissen. Humeau deed onderzoek naar de skeletbouw van deze prehistorische beesten, om te achterhalen  hoe ze geklonken zouden kunnen hebben.
  3. Huesos/Piedras/Flores – Maria Garcia-Ibanez (ES): Archeologische vondsten zoals botten, stenen, bloemen en een skelet blijken gemaakt te zijn van keramiek.
  4. Paleo-Camera – Matt Gatton (US): Volgens de Amerikaan Matt Gatton zorgden toevallige gaatjes in de tent van de oermens ervoor dat beelden van buiten geprojecteerd werden op de binnenwanden van die tent. Een natuurlijke camera obscura als het ware. De mens tekende die projecties na en het eerste beeld was geboren. In de Bib Leuven bouwt Gatton die eerste tent met dierenvellen na. Dit kunstwerk vormde de inspiratie voor het thema van Artefact.
  5. Grosse Fatigue – Camille Henrot (FR): Een video vol geschiedenis, evolutie en mythologie. Muziek, beelden en tekst sleuren je mee in een adembenemend crescendo. Het werk geeft onze hedendaagse, rusteloze en onverzadigbare honger naar kennis perfect weer. Winnaar van de Zilveren Leeuw voor Jonge Belofte op de Biënnale van Venetië.
  6. Rondleidingen: Er worden verschillende gratis rondleidingen door de expo georganiseerd. Een medewerker gidst je langs de fijnste werken. Er zijn ook rondleidingen op kindermaat.
  7. De Optische Kamer en Jij – OrthographeHoe ontstaat een beeld? Hoe vang je een beeld? Het zijn maar enkele vragen waarop kinderen in deze workshop een antwoord zoeken. Ze doen dit aan de hand van het sprookje De Gouden Sleutel. 
  8. Higgs – Theater Adhoc (NL): Protonenporno, de oerknal en zwarte gaten … zijn de ingrediënten van de inspirerende voorstelling Higgs. De Nederlander Jan van den Berg daalde daarvoor regelmatig af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN om er over te spreken met Peter Higgs zelf.
  9. The Field (SE): The Field is het soloproject van producer Axel Willner. Hij weet als geen ander met de meest subtiele variaties een spanning op de bouwen en de luisteraar in bedwang te houden. Geen dansmuziek, eerder een transcendentale ervaring.
  10. Fennesz (AT): Oostenrijker Christian Fennesz staat garant voor indringende en intieme elektronica. Alsof je naar een opname van het insectenleven in het regenwoud luistert.

Praktisch
info & tickets: www.artefact-festival.be | 016 320 320 | ticket@stuk.be
STUK, Het Depot, de Bib Leuven, Cinema ZED, Artforum, … slaan voor Artefact de handen in elkaar. Het festival krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.