Met Samen Sterker besparen op energie in 2014

Nieuwe coöperatieve biedt energiebesparende renovaties aan

Sinds 2011 kunnen Vlaams-Brabantse gezinnen via de samenaankoop van gas- en elektriciteit sterk besparen op hun energiefactuur. Deze acties zijn een groot succes. In 2013 hebben net geen 30.000 gezinnen zich ingeschreven. Door dit succes en door de vele vragen om verder te gaan, hebben de stichtende partners, sp.a, Curieus en ABVV Vlaams-Brabant besloten het aanbod uit te breiden. Hiertoe hebben ze Samen Sterker opgericht.

In het verlengde van de samenaankoop energie, hebben we gekozen om verder te werken rond energie en bieden we energiebesparende maatregelen aan“, vertelt Tom Troch, voorzitter sp.a Vlaams-Brabant.

De goedkoopste energie is immers nog steeds de energie die je niet gebruikt. En uit onderzoek blijkt dat in 7 op 10 Vlaamse woningen nog ruimte is voor energiebesparende maatregelen.” Concreet biedt Samen Sterker dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas, condensatieketels en energiescans aan.
Op termijn willen we dit aanbod nog verder uitbreiden. We zijn al een aantal mogelijke nieuwe samenaankopen aan het onderzoeken. Ik denk dan aan mazout en elektrische fietsen”, kijkt Tom Troch vooruit. Elke suggestie is welkom. Maar het moet natuurlijk gaan om een basisbehoefte of producten met een maatschappelijke meerwaarde.

De voordelen van de energiebesparende maatregelen zijn evident. Ze zorgen voor minder energieverbruik en zijn dus op die manier goed voor het milieu en voor de portemonnee van de gebruiker. De investeringen zijn bovendien snel terugverdiend. De isolatie van een dak van een gemiddeld huis levert bijvoorbeeld een besparing van 255 euro. Dit betekent dat de investering op 5 jaar is terugbetaald. M.a.w. een rendement van 8%. Welke andere investering kan dat garanderen?

Door de investeringen in groepsverband te organiseren, garandeert Samen Sterker een scherpe prijs, kijkt toe op de kwaliteit en controleert of alle ingrepen correct gebeuren, ontlast de gebruiker van alle administratieve rompslomp èn biedt hulp bij het opzoeken en aanvragen van alle mogelijke premies. Karin Jiroflée, ondervoorzitter sp.a Vlaams-Brabant stelt vast dat “mensen wel degelijk willen isoleren en informatie inwinnen, maar niet snel de stap zetten naar een effectieve realisatie. Ons antwoord zorgt voor een volledige ontzorging voor de consument waardoor de drempel een heel stuk kleiner wordt.”

Daarom vond Steven Marchand, provinciaal secretaris van ABVV Vlaams-Brabant, het moment perfect om ook het engagement van de vakbond opnieuw te bevestigen: “Het ABVV beklemtoont het belang van samenaankopen nu de koopkracht van gezinnen onder druk staat. Op deze manier drukken we de prijzen in de markt, wat een positief effect geeft voor iedereen.”

Omdat Samen Sterker prioriteit geeft aan samenwerking met bedrijven uit de sociale economie geeft het bijkomende kansen aan personen die zwakker staan op de arbeidsmarkt. De coöperatieve bedrijfsvorm koppelt duurzaamheid aan meer sociale tewerkstelling. Ondernemen uit sociaal oogmerk blijft dan ook de kern van het nieuwe hoofdstuk in het Samen Sterker verhaal.

Het aanbod van Samen Sterker staat open voor elk gezin in Vlaams-Brabant; iedereen kan zich inschrijven. Om het aanbod te promoten worden 40 informatieavonden georganiseerd en krijgt iedere Vlaams- Brabander een folder in de bus.

Geïnteresseerde inwoners kunnen info vinden en zich inschrijven via de website www.samensterker.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.