Concert van Florilegium: España Siglo XVI

De renaissance betekende een culturele hoogbloei in heel Europa. Voor Spanje in het bijzonder is de periode een echte Gouden Eeuw: het land kwam tot een eenheid onder de Katholieke Koningen, die op hun beurt de grootouders waren van Keizer Karel V. En onder zijn zoon Filips beleefde Spanje zijn culturele hoogdagen: zijn paleis Escorial wordt gebouwd, Cervantes schrijft Don Quijote…

Muzikaal is de renaissance de tijd van de polyfonie, die ook in het zestiende-eeuwse Spanje tot een hoogtepunt komt. Componisten als Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero en Tomás Luis de Victoria bereiken in hun religieuze werken het niveau van hun Vlaamse en Italiaanse collega’s.

Daarnaast kent Spanje ook een rijke traditie van hoogstaande wereldlijke liederen, verzameld in verschillende liedboeken, de Cancionero’s.

Schitterende muziek dus voor kerk en koning, uitgevoerd door Kamerkoor Florilegium en het ensemble Loquinto, een blokfluitkwintet met een grote liefde voor oude muziek, en een bijhorend arsenaal van prachtige instrumenten.

Praktisch
Zaterdag 8 februari 2014 om 20 uur in zaal Ensemble van het STUK, Naamsestraat 96 in 3000 Leuven.
Kaarten: 10 € te bestellen via tickets@florilegium.be (gratis voor kinderen tot 16 jaar).
Meer info op www.florilegium.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.