Opening imec-toren en lancering Global Rainbow

Vanavond werd onder massale belangstelling het dertigjarige bestaan van imec gevierd. Deze verjaardag viel samen met de officiële opening van de splinternieuwe imec-toren en de opstart van het kunstwerk Global Rainbow van de Amerikaanse kunstenares Yvette Mattern. In de speeches werd meermaals benadrukt welk een uitzonderlijke positie het onderzoekscentrum, dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica en nanotechnologie, inneemt. We mogen in Leuven terecht trots zijn dat dit onderzoekscentrum zich in onze stad bevindt. Om het met de woorden van burgemeester Tobback te zeggen: Imec en de universiteit zijn hoekstenen van de toekomst.

De energiezuinige imec-toren die voornamelijk uit kantoorruimte bestaat, is een symbool van dit streven naar vooruitgang. Imec groeit en dat is erg mooi, want zo worden er nieuwe en innovatieve jobs gecreëerd in onze regio. Het nieuwe landmark-gebouw heeft echter al heel wat kritiek te verwerken gekregen. Niet iedereen is fan van het ontwerp en vooral het feit dat het uitzicht op het Arenbergkasteel voorgoed veranderd is, stoort veel mensen.

Na de speeches volgde dan het moment waarop iedereen had zitten wachten: de officiële opstart van Global Rainbow, een samenwerking tussen STUK en imec in het kader van het Artefact-festival, die treffend illustreert dat kunst en wetenschap allebei verbeelding als grondstof nodig hebben. Geen wonder dat beide partners elkaar vonden in de samenwerking rond dit kunstwerk. Zonder de grenzeloze verbeelding van professor Roger Van Overstraete zou er trouwens nooit sprake geweest zijn van imec.

Minister Lieten en Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec duwden op de knop en langzaam werden de fijne lichtbundels in de kleuren van de regenboog zichtbaar aan de avondhemel. De aanwezigen haastten zich naar de twaalfde verdieping om daar van het uitzicht te kunnen genieten. De fijne stralen waren echter heel moeilijk te ontwaren doorheen het weerspiegelende glas. Jammer. Dus dronken we maar een glas op het dertigjarig bestaan van imec.

Van harte gefeliciteerd imec en doe er nog maar vele jaren bij!


Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO imec


Steven Vandervelden, algemeen directeur STUK


Louis Tobback, burgemeester Leuven


Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van de provincie Vlaams-Brabant


Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie


Een ander zicht op de regenboog

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Opening imec-toren en lancering Global Rainbow”

Erik De Sonville
(on februari 17th, 2014 at 18:26)

Proficiat aan imec en alle medewerkers, die in de loop der jaren een stevige wereldwijde reputatie in innovatie hebben opgebouwd.

Men kan zich toch afvragen waarom er, om het dertigjarig bestaan en de nieuwe toren te vieren, enkele Amerikaanse lasers nodig zijn, waar wellicht weinig of geen imec technologie aan te pas komt. Vond men niets beters om -eigen- technologie in de schijnwerpers te plaatsen? Dit lijkt me een beetje een gemiste kans.