Integratiedienst eert 50 jaar arbeidsmigratie

50 jaar geleden, op 17 februari 1964, ondertekende België een akkoord met Marokko over arbeidsmigratie. Onze economie draaide hard en had vele sterke handen nodig. België ging die – na in Spanje, Polen, Italië en Griekenland – ook in Marokko zoeken. De Marokkaanse migranten waren avonturiers op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf en hun familie. Integratiedienst Leuven wil hun aanwezigheid en de bijdrage die deze immigranten aan onze samenleving lever(d)en in de kijker zetten.

Actie ‘ Thuis, 50 jaar migratie’ in het Leuvense station
De integratiedienst Leuven eert die 50ste verjaardag door de verhalen van Marokkaanse, Turkse en andere migranten dichterbij te brengen. Op maandag 17 februari delen ze daarom het boekje ‘Thuis, 50 jaar migratie’ (een uitgave van FARO) en een ‘poëtische’ bladwijzer (gemaakt door de Integratiedienst Leuven) gratis uit, in het station van Leuven tussen 7.00 en 10.00 uur.

Filmvertoning Bib Leuven: De Chouas
Saddie Choua maakte een multiscreen film / performance op basis van een familiefoto van haar vader en zijn vier broers. Drie van de broers kwamen naar België, eentje keerde terug en de anderen bleven in Marokko. Saddie wou nagaan wie van de broers er het best van af bracht: zij die migreerden of zij die in Marokko bleven. Als snel ging het materiaal een eigen leven leiden en werd het verhaal een reis tussen feit, fictie, tussen persoonlijke en politieke beschouwingen.

De Chouas zijn een doorsnee familie maar door een spel van fictie en non-fictie wil Saddie Choua de kijkers uitdagen om door het ‘gewone’ heen te kijken. Ze probeert de beeldtaal over ‘migranten’ bij te stellen en krachtig genoeg te maken zodat de kijker anders gaat waarnemen en zich meer betrokken voelt. Dat is zowel een zachte als botsende belevenis. De kijker kan achter de façade van de Chouas andere verhalen ontdekken en de geschiedenis zoals hij die nog niet kende.

In de week van 17 februari wordt een 25 minuten durend fragment uit de film doorlopend vertoond in de Bib Leuven. Je kan het ontdekken op maandag, woensdag en donderdag van 12.00 tot 18.00 uur, op dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Saddie Choua
Saddie Choua, filmmaakster en sociologe, is momenteel artist in residence in kunstencentrum Wiels en zoekt er naar vormen om de verhalen van de Chouas in beeld te brengen in een ruimtelijke setting en het monolineaire verhaal en beeld te doen openklappen in een complex van parallelle beelden en verhalen.

Bijkomende activiteiten
Integratiedienst Leuven organiseert dit jaar nog verschillende acties naar aanleiding van ‘50jaar migratie’. Voor meer informatie kijk je best regelmatig op uitinvlaanderen.be/50-jaar-migratie en op facebook.com/integratiedienst.leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.