Opening ARTEFACT 2014

De Prehistorie van het beeld,

In ‘t STUK café opende vanavond (13.02.2014) de nieuwe ARTEFACT 2014,

Enige duiding & conceptvoorstelling:

De Paleo Camera Obscura Theorie (PCOT) van de Amerikaanse kunstenaar Matt Gatton was de leidraad voor een onderzoek naar de oorsprong van kunst. Binnen de paleontologie, de studie van het leven in vroegere geologische perioden, bestaan er verschillende theorieën die proberen te verklaren hoe de ‘vroege‘ mens kunst is gaan maken.

Volgens die wetenschappers dienden grottekeningen zoals die van Lascaux in Frankrijk als toegang tot een andere wereld, werden ze gebruikt als deel van rituelen of waren het verhalende aanwijzingen en versterkten ze zo de sociale cohesie tussen mensen.

Matt Gatton, de bedenker van de PCOT, beweert echter dat de paleolitische mens een ‘voorbeeld’ heeft gekregen uit de natuur. Door smalle inkepingen in de verblijven van die mensen ontstonden natuurlijke camera obscura’s – projecties van een buitenwereld op een wand binnen een donkere ruimte.

Gatton verklaart dat de mens geïnspireerd is geraakt door de geanimeerde beelden en die vervolgens is gaan natekenen. Hij fundeert zijn veronderstellingen aan de hand van mathematische modellen die rekening houden met het aantal keer dat een natuurlijke camera obscura kan ontstaan binnen een bepaald gebied en de kans dat die gezien kan worden.

Naast de expo zijn er nog een heleboel concerten, voorstellingen en workshops.

Artefact Music Festival – Het Depot: The Field, Zomby, Laurel Halo en Cloud Boat.

Alle info en tickets vind je op de website van Artefact .

Nog tot 23 februari op verschillende locaties in Leuven: STUK, Bib Tweebronnen en Het Depot,

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.