Provincie zoekt strafste vrijwilliger

De provincie Vlaams-Brabant lanceert haar nieuwe vrijwilligerscampagne. Met ‘Gezocht: de strafste vrijwilliger’ roept ze organisaties op om hun grote en kleine, maar vooral passionele en geëngageerde, verhalen, te delen.

Vrijwilligerswerk is in onze samenleving onbetaalbaar en van onschatbaar belang’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Mensen die zich belangeloos inzetten, dat mag gerust straf genoemd worden. Wij gaan zo’n straffe mensen steunen. Met de nieuwe campagne willen we organisaties helpen om hun ‘onzichtbare’ vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. De 10 strafste vrijwilligersverhalen krijgen elk 300 euro. We bieden gratis campagnemateriaal aan om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten of het vrijwilligerswerk in de kijker te zetten, zoals postkaarten, ballonnen, snoephartjes, balpennen en buttons’.

De provincie Vlaams-Brabant stimuleert en ondersteunt het vrijwilligerswerk op verschillende manieren. Ze biedt vorming aan voor vrijwilligers, een gratis vrijwilligersverzekering voor organisaties en een vacaturebank waar organisaties op zoek kunnen naar een vrijwilliger en omgekeerd.

Werven en vormen van vrijwilligers
We bieden een stappenplan aan om vrijwilligers te werven en te vormen’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. Daarnaast kunnen organisaties beroep doen op seniorenambassadeurs. Dit zijn vrijwilligers die opgeleid zijn om senioren toe te leiden naar vrijwilligerswerk. Tenslotte kunnen organisaties via vorming op maat beroep doen op trainers om bijvoorbeeld een goed vrijwilligersbeleid uit te werken.

Gratis vrijwilligersverzekering
De provincie biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan waarmee organisaties hun vrijwilligers kunnen verzekeren. Deze verzekering groeide de voorbije jaren in verhouding tot de bevolkingsdichtheid het sterkst in Vlaams-Brabant.
Zo werden er in 2013 1.910 verzekeringen afgesloten, goed voor 40.231 verzekerde dagen. Dat zijn gemiddeld 21 verzekerde dagen per organisatie. Er werden 300 verzekeringen afgesloten door vzw’s en 1610 verzekeringen afgesloten door feitelijke verenigingen’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

www.vrijwillligerswerk.be: dé vacaturebank voor vrijwilligers
De vacaturebank bevat gedetailleerde informatie over organisaties op zoek naar vrijwilligerswerk en over de taken. Per maand krijgt deze site tussen de 17.000 en 25.000 bezoekers. 580 organisaties en verenigingen zijn ingeschreven op deze webstek en momenteel lopen er zo’n 377 vacatures.
De website is een initiatief van de vijf provinciale steunpunten vrijwilligerswerk, het Punt vzw en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Steunpunt vrijwilligerswerk: helpdesk voor alle vragen over vrijwilligerswerk
Bij het Steunpunt vrijwilligerswerk kunnen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties dagelijks terecht met vragen over rechten, de wet, de forfaitaire vergoeding, werven en vorming van vrijwilligers, de website vrijwilligers, vacatures en materiaal.

Vrijwilligersacademie
De provincie organiseert samen met Vormingplus Oost-Brabant en Arch’educ, de vrijwilligersacademie. De vrijwilligersacademie is een vormingsaanbod dat opgesteld werd voor vrijwilligers over diverse thema’s, van speechen voor beginners tot websites bouwen. De vormingen gaan door op verschillende locaties in Vlaams-Brabant zodat elke vrijwilliger kan deelnemen in zijn buurt.

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/straf

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.