Programma Cinema ZED – maart 2014

cinemazedDeze maand heeft Cinema ZED een bijzonder gevarieerd programma uitgewerkt met een hele reeks onuitgegeven filmparels en cinefiele snoepjes om te ontdekken.

Dit weekend gaat in Brussel het Anima Filmfestival van start, de hoogmis van de animatiefilm. Cinema ZED haalt voor de filmreeks Animated! een paar toppers uit het programma naar Leuven. ‘The Wind Rises’ van de Japanse grootmeester Hayao Miyazaki opent het festival dit jaar, ‘The Best of Anima 9’ verzamelt de beste korte animatiefilms van het voorbije jaar en de Amerikaanse indieregisseur Bill Plympton, vaste gast op Anima, presenteert er dit jaar zijn laatste nieuwe film, een ware ode aan de visuele verbeeldingskracht: ‘Cheatin’’.

Later op de maand zijn er nog twee festivals die hun opwachting maken in ZED: in het kader van Leuven Jazz programmeerde Cinema ZED twee onuitgegeven films (‘Titus‘ en ‘The Girls in the Band‘) en een feelgood film voor kinderen (‘Felix‘). Het Afrika Filmfestival vertoont 7 langspeelfilms en 2 kortfilms in ZED, waaronder ‘Layla Fourie’, winnaar van de Juryprijs op het Filmfestival van Berlijn (2013) en ‘Grigris’ dat in 2013 genomineerd werd voor een Gouden Palm. Een aantal films worden ingeleid door cast & crew!

Deze maand staan ook twee fijne specials op het programma. De twee kortfilmcompilaties Filmfestival Delicatessen 2014 laten je kennis maken met het werk van jong Vlaams filmtalent zoals ‘De Weg van Alle Vlees‘ dat op het Kortfilmfestival met maar liefst 4 prijzen aan de haal ging en ‘Sonnet 81‘ waarin actrice Maaike Neuville laat zien dat ze ook achter de camera talent heeft. Op 25 maart brengt de post-rockband We Stood Like Kings in ‘Berlin 1927‘ een gloednieuwe soundtrack bij de filmklassieker ‘Sinfonie der Grossstadt’ (1927) van Walter Ruttmann.

De CLT-klassiekersreeks loopt deze maand op zijn einde en wordt afgesloten met deze 4 grote klassiekers: Roman Polanski‘s doorbraakfilm ‘Knife in the Water‘ (Pools), Ingmar Bergmans fenomenale relatiekomedie, ‘Scenes from a Marriage‘ (Zweeds), Fritz Langs duistere ‘M–Eine Stadt Sucht Einen Mörder‘ (Duits) en de beste film aller tijden: ‘Citizen Kane‘ (Engels).

Tot slot wordt de mix afgekruid met opmerkelijke recente releases zoals ‘Short Film 12‘, de Publiekswinnaar van Gent, Oscar-favorieten ‘Dallas Buyers Club‘ en ‘12 Years a Slave‘ en het ingetogen drama ‘Ida‘.

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.