[recensie] Magnus kan niet slapen – Kim Crabeels

magnuskannietslapen

Magnus kan niet slapen, ook al is hij moe.
Hij hoort te veel lawaai, zelfs met zijn oren toe.
Buiten is het stil. Het Monster geeft geen kik.
Zijn vijftien enge ogen slapen zacht en zitten dicht.

Zo begint het prentenboek Magnus kan niet slapen. Het thema (een kleine jongen die de slaap niet kan vatten) mag dan wel een beetje cliché lijken, de uitwerking ervan maakt veel goed. Want het is niet de buitenwereld die Magnus wakker houdt, het zijn de geluiden in zijn hoofd… Gelukkig is daar mama om Magnus uit de nood en in bed te helpen. Al rijmend maken we kennis met een hele lawaaierige dierentuin. Eén voor één worden de dieren die Magnus’ hoofd bevolken in slaap gesust.

Het verhaal wordt tot leven gebracht door de prachtig gedetailleerde illustraties van Sebastiaan Van Doninck, die dit boek boven de middelmaat uittillen. De grote, pagina vullende tekeningen zitten vol met leuke knipogen en brengen de wereld in Magnus zijn hoofd tot leven. Je kan er naar blijven kijken en steeds nieuwe dingen ontdekken. Het boek is daarnaast werkelijk prachtig vormgegeven. Zo vond ik de kleurige typografie van de klanknabootsingen erg leuk gevonden.

Ik kan me voorstellen dat een kind voor het slapen gaan meer dan één keer zal vragen om dit boek voor te lezen.

Kim Crabeels (1981) woont in de buurt van Leuven en wou als kind al schrijver worden. En dierenarts. En advocaat. En hondentemmer. En kokkin op een piratenboot. Uiteindelijk werd ze leerkracht Nederlands en mama van drie. Door de voorleeskwartiertjes voor haar kinderen kreeg Kim opnieuw zin om zelf iets neer te schrijven, voor haar Finn, Lou en Magnus en voor alle kinderen die net zo veel van voorlezen houden als zij.

Sebastiaan Van Doninck studeerde grafische en reclamevormgeving, optie illustratie aan het Sint-Lucas in Antwerpen. Hij illustreerde verschillende kinderboeken en maakt regelmatig illustraties voor tijdschriften, waaronder Weekend Knack.

Praktisch
Tekst: Kim Crabeels
Illustraties: Sebastiaan Van Coninck
ISBN 978 94 014 0963 6
32 pagina’s
Uitgeverij Lannoo

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] Magnus kan niet slapen – Kim Crabeels”

[recensie] Magnus en de Kakado « Leven in Leuven
(on mei 24th, 2015 at 10:27)

[…] Op deze blog verscheen eerder een recensie van Magnus kan niet slapen. […]