Boekvoorstelling Gewonde Stad

Op 19 augustus 1914 verandert de universiteitsstad Leuven in een paar uur tijd van het Belgische militaire hoofdkwartier in een door Duitse soldaten bezette stad. Niet veel later wordt Leuven brutaal in de as gelegd: burgers worden vermoord en de universiteitsbibliotheek staat in brand. Deze ‘Brand van Leuven’ wordt in de hele wereld een symbool voor de Duitse barbaarsheid.

Joke-Spaey-en-Gerolf-van-de-Perre_klein_koen-broos_tcm31-67465

In een tot de nok gevuld Wagehuys vond vanavond de boekvoorstelling van de beeldroman Gewonde Stad plaats. Gewonde Stad is een beeldroman die de dramatische gebeurtenissen in Leuven op een treffende wijze illustreert in woord én beeld. Uit de grote interesse voor dit boek blijkt duidelijk dat de geschiedenis van hun stad de Leuvenaars nauw aan het hart ligt.

In zijn inleiding haalde burgemeester Tobback aan dat deze vreselijke episode uit de geschiedenis van Leuven blijvend herinnerd dient te worden. In dit herdenkingsjaar mag de focus niet alleen liggen op de loopgraven in de Westhoek en de slagvelden in de Ardennen, ook andere dramatische gebeurtenissen mogen niet vergeten worden. Vandaag kunnen we immers nog steeds lessen trekken uit de geschiedenis van de verwoesting van Leuven, die deel uitmaakte van een welbewuste strategie van terreur van de bezetter. Terecht verwees de burgemeester naar recente gebeurtenissen in de wereld die maar al te pijnlijk duidelijk maken dat oorlog niet iets uit het verleden is.

Na de inleiding door de burgemeester ging journalist Rik Van Puymbroeck in gesprek met de auteurs van Gewonde Stad. In hun boek vatten schilder Gerolf Van de Perre en schrijfster Johanna Spaey de dramatische begindagen van de Eerste Wereldoorlog in krachtige en poëtische beelden en woorden. ‘Gewonde stad’ laat zien hoe de verminkte stad, de beschadigde soldaten en de getraumatiseerde burgers zichzelf vaak moesten heropbouwen. Johanna Spaey en Gerolf Van de Perre spraken over hoe ze elkaar ontmoetten via Leuven Stript, hoe het idee voor dit boek vorm kreeg en wat hun inspiratiebronnen waren.

Eén van de schilderijen van Gerolf die in het boek gerepliceerd werden, prijkte tijdens de voorstelling op het podium. Al de schilderijen van dit boek vallen vanaf 16 juni trouwens te bewonderen in de Universiteitsbibliotheek. Replica’s zijn binnenkort al te bezichtigen in de Bibliotheektoren. Na de voorstelling konden de aanwezigen zich een exemplaar van het boek aanschaffen en dit laten signeren door de auteurs.

Dat Gewonde Stad net uitkomt in het herdenkingsjaar 1914 is natuurlijk geen toeval. Toch valt dit boek op door zijn originele aanpak. Gewonde Stad vertelt het verhaal vanuit het standpunt van vier totaal verschillende personages die slechts één ding gemeenschappelijk hebben: ze zijn in een oorlog terecht gekomen waarop ze als individu (zelfs als koning) geen vat hebben. De prachtige schilderijen van Gerolf Van de Perre brengen de rauwheid en de gruwelen van de oorlog treffend tot leven. Het gebruik van meerdere lagen in één schilderij zorgt ervoor dat sommige schilderijen aan een collage doen denken, terwijl de teksten van Johanna Spaey de twijfels en wanhoop van de personages beschrijven. Een boek om stil van te worden.

Over de auteurs
Johanna Spaey (1966) studeerde assyriologie en filosofie. Ze schreef drie romans over de Eerste Wereldoorlog. Haar debuut ‘Dood van een soldaat’ won meteen de Nederlandse Gouden Strop en de Vlaamse Hercules Poirotprijs. Daarna publiceerde ze ‘Vlucht’ en ‘De eenzaamheid van het westen’. Ze schreef ook het non-fictieboek ‘Ten oorlog’ bij de gelijknamige tv-serie.

Gerolf Van De perre (1965), schilder van opleiding, brengt sinds een jarenlang verblijf in China beeldvertellingen met ingrijpend veranderde stadslandschappen. In ‘Steenstof’, ‘Huishulp’ en ‘Het graf van de keizer’ was dat de hedendaagse Chinese metropool, in ‘Dichter in de massa’ het Parijs van Rainer Maria Rilke.

Praktisch
Gerolf Van de Perre en Johanna Spaey
De Bezige Bij Antwerpen (2014)
ISBN 978 90 8542 523 6
22 x 27,5 cm, hard cover, full color,  224 pp.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.