Leuven Jazz 2014

Van woensdag 19 tot en met zondag 23 maart 2014 leeft Leuven weer op een jazzy soundtrack. De tweede editie van het festival ‘Leuven Jazz’ palmt heel de stad in met een fijne mix van concerten en meer. De headliners van deze editie zijn Jef Neve, het Robert Glasper Experiment en Teun Verbruggen, maar daarnaast zijn er ook gratis caféconcerten, unieke expo’s, een fikse portie jong talent en jazz voor families.

In maart 2013 beleefde ‘Leuven Jazz’ een succesvolle maiden trip met zo’n 3.000 toeschouwers. Het gevarieerde programma kon – naast veel lokaal talent – rekenen op absolute sterren als Courtney Pine, Nicole Willis, Stefano Bollani en Fred Hersch. Voor editie 2 plannen de Leuvense jazzspelers, onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC, andermaal een veelzijdig programma voor zowel echte jazzfanaten als nieuwsgierige proevers. De festivalsite www.leuvenjazz.be en de brochure zijn ideale startpunten om kennis te maken met het programma, maar dit zijn alvast de hoogtepunten van deze editie:

1. JEF NEVE (DO 20.03 – 30CC/SCHOUWBURG)
Eerste headliner van het festival is componist-pianist Jef Neve. 30CC gaf hem ‘carte blanche’ voor één unieke avond Jef Neve invites … . Jef nodigde namelijk bevriende artiesten uit voor een reeks (solo)concerten, om af te sluiten met een collectieve jazz sessie waarbij hijzelf aan de piano plaatsneemt. Accordeongrootmeester Richard Galliano, drummer Dré Pallemaerts, bassist Ruben Samama en de Thaise saxofonist Mr ‘Saxman’ Koh zorgen mee voor een eenmalige topavond!

2. ROBERT GLASPER EXPERIMENT (VR 21.03 – HET DEPOT)
De Amerikaanse jazzpianist en producer Robert Glasper is een van meest gewaardeerde artiesten uit de hedendaagse Amerikaanse scene. Hij maakt deel uit van een akoestisch pianotrio, experimenteert met een mix van jazz en hiphop in het Robert Glasper Experiment en won in 2012 een Grammy voor het beste R&B album met ‘Black Radio’. Eind oktober bracht hij met ‘Black Radio 2′ de opvolger van dit bekroonde album uit. Live te ontdekken in Het Depot!

3. TEUN VERBRUGGEN (ZO 23.03 – 30CC/SCHOUWBURG)
Drumwizard Teun Verbruggen, winnaar van de ‘Jazzmozaïek Award 2013’, kreeg van 30CC vrije hand in het uitwerken van zijn laureatenconcert. Hij belooft een heerlijke symbiose van drums, toys en electronics in het uitstekende gezelschap van Steven Delannoye (tenorsax), Jean Paul Estievenart (trompet), Bram De Looze (piano) en Laurens Smet (bas). Voor de energieke support zorgt het Artur Tuznik Trio, winnaar van het ‘Internationaal Jazzconcours 2013’ (Jazz Hoeilaart).

In de marge van dit concert wordt ook de ‘Jazzmozaïek Award 2014’ uitgereikt door Muziekmozaïek. Deze bekroning voor de meest verdienstelijke Belgische jazzmuzikant van het afgelopen jaar wordt voortaan een vast onderdeel van ‘Leuven Jazz’. Ook het gerenommeerde ‘Internationaal Jazzconcours’ verhuist vanaf 2015 naar ‘Leuven Jazz’ en brengt zo tal van veelbelovende jonge jazzgroepen naar de Dijlestad.

4. GRATIS JAZZ IN CAFÉS
Toch hoef je niet tot volgende editie te wachten om massa’s jong (en iets ouder) talent aan het werk te zien. Zo pakt de Oude Markt op de openingsavond (wo 19.03) uit met de allereerste ‘Jazzkroegentocht’. In tal van cafés geniet je – zonder mate – van een frisse mix van jazzstijlen: van het Eef Van Acker Quartet, over Strange Fruit tot Het Loftet.

Op donderdagavond brengt At The Bebop de muzikale kameleon Ibernice MacBean (begeleid door het Johan Clement Trio) en op zaterdagavond kan je terecht in STUK Café (Escape from Jazzcatraz), De Libertad (Okon & The Movement), Café Entrepot (Akkefietje) en Café Kaminsky (Kim in the Middle) voor uitstekende concerten.

De toegang is telkens helemaal gratis.

5. ZALIGE ZONDAG
Zondag is een dag voor bezinning en meer. Zo kiest nieuwkomer Museum Parkabdij voor een programma rond spirituele jazz in ‘Deeper Still’ met het kwintet van trombonist Dree Peremans (met o.a. Frank Vaganée) en het Nat Birchall Quintet. Introducties door experten als Marc Van den Hoof of Francis Gooding, een bezoek aan de museumsite en een lekkere brunch maken de belevenis compleet.

In M kan je dan weer kennismaken met Sheldon Siegel, Appeltuinjazz zorgt voor een ‘double bill’ met ‘de kleine eva uit de kromme bijlstraat’ (van Tuur Florizoone en Jessa Wildemeersch) en het internationaal kwartet Nordmann en STUK Café sluit ’s avonds de rij met de gevarieerde sound van Lidlboj (van en met pianist Jozef Dumoulin).

 6. EXPO’S, FILM EN JAZZ VOOR FAMILIES
‘Leuven Jazz’ zoekt de jazz ook graag in andere disciplines.

Heel bijzonder wordt alvast de expo ‘The Finest Jazz in Leuven’ dat een exclusieve selectie brengt uit de indrukwekkende collectie van Pierre Mommens. Ook al sloot hij zijn gerenommeerde platenzaak Cirac in 2000, toch houdt hij de etalage springlevend met zeldzame platenhoezen, waardevolle festivalaffiches en unieke foto’s. Voor de eerste keer in de geschiedenis verlaat een deel van de collectie het vertrouwde pand en vindt een nieuwe stek in de Bib.

Cinema ZED, Leuvens kleurrijkste bioscoop, zorgt daarnaast voor een drieluik bekroonde films vol jazz: de documentaire ‘The Girls in the Band’, het aangrijpende ‘Titus’ (met soundtrack van Archie Shepp) en de feelgood familieprent ‘Felix’.

Warm aanbevolen voor jong en oud is ook ‘MILE(S)TONES’ van Zonzo Compagnie, een onderdompeling in de fascinerende wereld van Miles Davis. Met livemuziek van Fulco Ottervanger en Simon Segers, van het Gentse jazzensemble De Beren Gieren, en trompettist Bert Bernaerts (Transparant, FroeFroe, Jaune Toujours …).

Praktisch
van woensdag 19 tot en met zondag 23 maart 2014
tickets via www.leuvenjazz.be, 016 30 09 00 of 30CC/Ticketbalie, Diestsestraat 49, Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.