Infoavond: Om en rond prenatale diagnostiek

Prenatale testen bieden enerzijds aan de meeste toekomstige ouders een gevoel van geruststelling. Anderzijds worden sommige ouders wel voor verscheurende keuzes gesteld. Want stel dat er iets aan de hand is met het kindje dat je verwacht … Je staat dan voor een T-splitsing, rechtdoor kan niet meer. Je moet als toekomstige ouders een keuze maken, soms op korte termijn.

Welke informatie kan je uit prenatale testen halen? Welke niet?
Wat als er uit deze testen blijkt dat er iets aan de hand is?
Wie kan je ondersteunen bij het nemen van een beslissing?

Gezin en Handicap en KVG willen, in samenwerking met Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, mensen uitnodigen om eens stil te staan bij deze materie en hen, zonder stelling in te nemen, informeren over prenatale testen en de informatie over handicaps of afwijkingen die ze opleveren, over argumenten die kunnen meespelen bij het maken van een keuze, over de gevolgen van een gemaakte keuze, … Daarnaast biedt de getuigenis van een ouder die voor de keuze stond jonge mensen en mensen die in contact komen met personen die voor deze keuze staan/stonden (vroedvrouwen, artsen, sociaal werkers,…) een unieke kans om zich in te leven in hun situatie.

Programma

  • Stand van zaken m.b.t. prenatale testen door Dr Luc De Catte, Gynaecologie – Verloskunde UZ Leuven
  • Getuigenis van Lies Provoost. Zij en haar partner stonden vier jaar geleden voor de verscheurende keuze. Met intermezzo’s uit het boek ‘Echo’ van Maarten Slagboom.
  • Sindy Helsen focust vanuit de werking van Fara op het beslissingsproces waar toekomstige ouders voor staan en vertelt over de ondersteuning die zij hierin kunnen bieden aan toekomstige ouders.
  • Panelgesprek

Praktisch
Woensdag 12 maart 2014 19.30u
’t Seinhuis, Tiensesteenweg 63 Leuven
Inschrijven is verplicht. Dit kan telefonisch op 03 216 29 90 of per e-mail op gezinenhandicap@kvg.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.