Leuven anders bekeken: de bibliotheektoren

Op 6 januari 2014 opende de Bibliotheektoren van de Universiteitsbibliotheek op het Mgr. Ladeuzeplein de deuren voor het eerst voor het grote publiek. De toren werd grondig gerenoveerd en verder zijn ook vijf tentoonstellingsruimtes klaargestoomd voor bezoekers. De renovatie is een project van zowel KU Leuven als Stad Leuven.

Langs vijf verdiepingen beklim je de toren om uiteindelijk te eindigen met een uniek panorama over de stad Leuven. Elke verdieping onthult een stukje geschiedenis van de bibliotheek en van Leuven. Zo krijg je op de eerste verdieping informatie over de verwoesting van de stad in 1914. Er worden foto’s tentoongesteld van de vernieling van de bibliotheek, waar naar schatting 1000 handschriften, 800 incunabelen en 300 000 boeken verloren gingen. De volgende verdiepingen tonen je de wederopbouw van de nieuwe universiteitsbibliotheek, die een gift was van het Amerikaanse volk aan de stad en aan de Katholieke Universiteit. Op de vierde verdieping is de brand in 1940 aan de beurt en op de vijfde en laatste verdieping komt de beiaard aan bod.

Na de beklimming van ongeveer 300 trappen kom je op de toren terecht, waar je de kans krijgt om Leuven op een heel andere manier te bekijken. Wat meteen opvalt, is dat de stad omringd wordt door groene heuvels, die aan de zuidkant zelfs reiken tot Meerdaalwoud. Ook het stadhuis en de Sint-Pieterskerk springen meteen in het oog. Tip: om het uur weergalmt de klok. Bedek dus beter even je oren!

Praktisch:
Maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag: open van 10u tot 17u
Dinsdag en donderdag: open van 13u tot 17u
Prijs: € 5 voor Leuvenaars, stadgidsen, studenten, cultuurkaardhouders KU Leuven, personeel provincie Vlaams-Brabant, stad Leuven en KU Leuven, houder geldig NMBS-ticket; € 7
Tickets verkrijgbaar bij Museum M

Bibliotheektoren

Bibliotheektoren

Bibliotheektoren

Bibliotheektoren

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.