STUK wordt een huis voor dans, beeld en geluid

Vorige week zijn de nieuwe artistieke plannen van STUK voorgesteld. Vanaf het seizoen 2015/16 wordt STUK een Huis voor dans, beeld en geluid. De artistieke koers richt zich dan op die drie pijlers en de kruisbestuivingen ertussen.

De beslissing om tot die artistieke heroriëntatie te komen heeft natuurlijk veel redenen. Hieronder vind je een korte samenvatting, hier kan je de nieuwe plannen en hun achtergrond in detail bekijken

De laatste jaren verwelkomde Leuven verschillende professionele cultuurorganisaties: Het Depot, Museum M, OPEK … . Het culturele aanbod werd uitgebreid en diverser. STUK is erg blij met die ontwikkelingen maar wordt tegelijkertijd uitgedaagd om over de eigen rol na te denken. Wat maakt STUK onmisbaar? Moet STUK als kunstencentrum enkel nog het experimentele werk tonen nu er veel andere organisaties zijn? Is het geen tijd voor een nieuwe taakverdeling in Leuven? Ondertussen is het bekende model van de kunstencentra al lang geen exclusieve werkvorm meer. Ook een aantal stadstheaters, musea en cultuurcentra coproduceren en presenteren kunst in meerdere disciplines. Ze organiseren festivals en hebben een fijn café. Kortom, STUK voelt de nood aan een nieuw model met een nieuwe invulling.

Daarnaast zijn er enkele opvallende vaststellingen in het veld van hedendaagse dans: België blijft op internationaal dansvlak een van de toonaangevende ‘places to be’ en dat vertaalt zich in een zeer ruim dansaanbod, maar toch is die dans weinig bekend bij het grote publiek. De bekende namen hebben wel veel publiek, maar de minder bekende choreografen en dansers kunnen wel wat steun gebruiken.

Vanuit die tendensen wil STUK zich nu profileren als een ‘Huis voor dans, beeld en geluid’.

Wat betreft dans zal je in STUK in een brede, 360° benadering terecht kunnen voor de grote choreografen, de gedreven nieuwkomers, breed toegankelijk en ook vernieuwend werk, dansworkshops, voorstellingen voor kinderen en jongeren, schoolvoorstellingen met begeleiding, danscursussen … Hiervoor slaat STUK de handen in elkaar met o.m. fABULEUS en WISPER.

M.b.t. de pijlers ‚beeld’ en ‚geluid’ blijft het programma grotendeels zoals je dat gewoon bent maar aangevuld met enkele fijne, nieuwe accenten. Voor beeld ligt de focus op expo’s van mediakunst met een link naar wetenschap en technologie met als hoogtepunt het Artefact festival. Cinema ZED blijft een belangrijke zaal voor een breed arthouse filmprogramma, maar voegt ook wat specialer cinematografisch werk toe. Onder de noemer geluid is STUK dè plek voor concerten uit de marges van pop & rock. Het is de bedoeling om die affiche te verrijken met activiteiten rond luisterkunst.

Het theateraanbod in Leuven wordt opgevangen door onze collega’s van 30CC. Ze zullen hun profiel verbreden en dus ook theater aanbieden dat vroeger enkel in STUK te zien was.

Op het seizoen 2014/15 hebben die nieuwe plannen nog geen invloed. Het programma van volgend seizoen zal gelijkaardig zijn aan dat van het huidige seizoen.

First Row Seats schreef al een opiniestuk over de nieuwe richting van STUK. Wat is jullie mening? Goed idee? Of niet?

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “STUK wordt een huis voor dans, beeld en geluid”

STUK toegelaten tot European Dancehouse Network (EDN) « Leven in Leuven
(on juli 10th, 2015 at 16:07)

[…] eerste seizoensprogramma volgens dat nieuwe recept werd enkele weken geleden bekendgemaakt. STUK is bijzonder vereerd om opgenomen te worden in het […]