12de Nacht van de Geschiedenis rond dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Nacht van de Geschiedenis is in twaalf jaar uitgegroeid tot één van de grootste geschiedenisevenementen in Vlaanderen. Elk jaar zetten honderden vrijwilligers meer dan 200 activiteiten op poten, van lezingen en tentoonstellingen tot theater en rondleidingen. Tijdens de twaalfde editie, die plaatsvindt op dinsdag 25 maart 2014, staan alle activiteiten in het teken van het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Iedereen weet dat de oorlog zijn sporen naliet aan het IJzerfront, maar ook elders in Vlaanderen was de oorlog zeer aanwezig. Het dagelijkse leven stond niet stil en in elk dorp of gehucht had de oorlog dan ook een grote impact. Dat minder bekend stukje oorlogsgeschiedenis wordt belicht tijdens De Nacht van de Geschiedenis. Tientallen lokale Davidsfonds afdelingen hebben voor een boeiend en afwisselend programma gezorgd. Op dinsdagavond 25 maart kan je ontdekken hoe de mensen overleefden tijdens WOI, hoe het zat met onderwijs, wat de mensen deden om hun brood te verdienen, hoe de inkwartiering van Duitse soldaten in de dorpen verliep … op 216 plekken in heel Vlaanderen.

Leuvense activiteitenin het kader van De Nacht van de Geschiedenis:

 • De verwoesting van de universiteitsbibliotheek: Mark Derez (archivaris KU Leuven) vertelt meer over de verwoesting van de universiteitsbibliotheek tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  Universiteitsbibliotheek Ladeuzeplien, Leuven, 20u
  4 euro
  Vooraf inschrijven noodzakelijk op leuven@davidsfonds.net 
 • Augustus 1914, België op de vlucht: Historici Misjoe Verleyen en Mark De Meyer brengen het aangrijpende verhaal van de Duitse inval en van de vluchtelingen. Persoonlijk emoties, zoals die in dagboeken of getuigenissen te vinden zijn, worden tegen de historische achtergrond geplaatst.
  Vlierbeekzaal Abdij van Vlierbeek, Kessel-Lo, 20u
  6 euro

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.