Vredesconcert Musa Horti in de Begijnhofkerk

Het vocaal ensemble Musa Horti (Heverlee) o.l.v. Peter Dejans, zingt op 18 maart 2014 een vredesconcert in de Begijnhofkerk te Leuven. Onder de titel ‘Aus der Tiefe’ wordt een selectie koorwerken gebracht met als thema: oorlog, vernieling en dood, maar ook schoonheid, vrede en wederopbouw. Tijdens het concert zal de recent uitgebrachte cd ‘Aus der Tiefe‘ voorgesteld worden.

Centraal op de cd ‘Aus der Tiefe‘ staan twee opmerkelijke composities die elk op een bijzondere manier de ontreddering en de ellende van oorlog beschrijven. Musa Horti brengt ‘In Flanders Fields van Raymond Schroyens, meteen de eerste opname van deze in 1995 gecreëerde compositie op de integrale tekst van het beroemde oorlogsgedicht van John McCrae. De Canadese officier-arts schreef het gedicht op 3 mei 1915, ontdaan door de dood van een goede vriend tijdens de Tweede Slag om Ieper. Hij merkte hoe snel de klaprozen (poppies) in de velden rond Ieper de vers gedolven soldatengraven bedekten, legde het beeld vast in enkele versregels en creëerde zo een onsterfelijk symbool.

Het tweede werk ‘Wie liegt die Stadt’ is van de hand van cantor van het befaamde Kreuzchor in Dresden, Rudolf Mauersberger. Hij ondervond de gruwelen van het fatale bombardement op Dresden aan den lijve. Ontdaan door de omvang van de verwoesting en de dood van 12 leden van zijn knapenkoor schreef hij in nauwelijks enkele maanden tijd dit aangrijpende treurmotet dat op 4 augustus 1945 temidden de ruïnes van de vernielde Kreuzkirche voor het eerst werd uitgevoerd.

Dit concert kadert in de herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog en is het derde concert van Musa Horti in een reeks vredesconcerten. De eerste concerten zingt Musa Horti in de historische Frauenkirche in Dresden en in de Nikolaikirche van Leipzig. In het kader van Eerste Wereldoorlog is Musa Horti dus niet naar de Westhoek getrokken, maar wel naar het oosten.

Behalve met het CD-programma ‘Aus der Tiefe’ engageert Musa Horti zich in 2014 ook nog voor twee andere herdenkingsplechtigheden in thuisstad Leuven. Op 10 mei zingt het ensemble in de Sint- Pieterskerk het door de Stad Leuven georganiseerde Bevrijdingsconcert ‘Guerre et Paix’. Voor deze speciale editie van 2014, 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog, treedt Musa Horti aan samen met het Waalse koor Ishango uit Namen wat tot een indrukwekkende koorbezetting – en een overeenkomstig repertoire – van 65 zangers leidt. Het geheel staat onder leiding van Peter Dejans.

Eind augustus 2014, tenslotte, tekent Musa Horti samen met enkele andere Leuvense koren ook voor de creatie van een nieuwe compositie van de hand van Erika Budai. Het werk werd geschreven ter nagedachtenis van de verwoesting van Leuven in de Eerste Wereldoorlog en zal worden uitgevoerd in het kader van de officiële herdenkingsplechtigheid op het Ladeuzeplein.

ausdertiefe

Praktisch
dinsdag 18 maart 2014, 20u
Begijnhofkerk (St-Jan-de-Doper), Groot Begijnhof
Tickets

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.