Leuvense verenigingen halen zwerfvuil op

Voor de 16de keer op rij gaat de stad Leuven de strijd aan tegen zwerfvuil en organiseert een opruimactie voor verenigingen. Op 22 en 23 maart 2014 steken Leuvense jeugd- , natuur-, culturele- en sportverenigingen en buurtwerkingen de handen uit de mouwen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te halen. Zo wil de stad iedereen bewust maken van de grote milieuverontreiniging die zwerfvuil veroorzaakt en iedereen aanzetten om zorg te dragen voor het milieu.

De verenigingen en buurtwerkingen ruimen een bepaalde zone op. Het verzamelde zwerfvuil laten ze achter op welbepaalde plaatsen. Daar haalt de afdeling stadsreiniging het op. Bij de toewijzing van de zones wordt rekening gehouden met het aantal opruimers en met de plaats waar hun werking zich situeert.

In ruil voor hun inspanningen krijgen de verenigingen een subsidie. Die is afhankelijk van het aantal gepresteerde uren. De deelnemers ontvangen ook speciale vuilniszakken, handschoenen, fluo-vestjes en grijpstokken, geschonken door OVAM.

Tijdens het opruimweekend van 2013 gingen 23 verenigingen samen 2.709 uren aan de slag. De 834 deelnemers haalden ongeveer 3.160 kilogram zwerfvuil op. Dit jaar schreven 27 verenigingen in.

Sensibiliseren
Met de actie willen de verenigingen onze stad niet alleen properder maken, ook de inwoners sensibiliseren om zorg te dragen voor het milieu. Want, zwerfvuil is niet alleen storend voor het zicht, het zorgt ook voor een verstoring van planten- en dierengemeenschappen en voor milieuverontreiniging. Wist je bijvoorbeeld dat een sigarettenpeuk 2 tot 5 jaar nodig heeft om te kunnen afbreken? Kauwgum doet er zelfs 20 tot 25 jaar over.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.