Topinamboer

Topinamboer (aardpeer in de volksmond) is een huiskamerrestaurant dat buiten het centrum van Leuven ligt en enkel open is op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Aangezien er niet zoveel tafeltjes zijn, raad ik aan te reserveren als je een bezoekje aan dit restaurant wil brengen.

Topinamboer wordt uitgebaat door Ingrid Van Boxem en echtgenoot Daniël Steeno. Ingrid gaat er prat op gezond te koken met weinig vetstof. Terwijl Ingrid in de keuken staat te zwoegen serveert haar man Daniël de wijnen bij de gerechten. Dit alles in een sfeervol ingerichte huiselijke omgeving met mooie foto’s aan de muur. De menu wordt maandelijks aangepast en volgt de seizoenen.

Bij aankomst werden we vriendelijk onthaald en kregen we een ronde tafel voor vier personen toegewezen vlakbij de keuken. Altijd leuk om binnen te gluren in het heiligdom van de chefkok. ;-) De keuken zag er erg professioneel uit en we konden zien dat de gerechten zeer hygiënisch bereid werden.We wierpen een blik op de menukaart en besloten eensgezind te gaan voor de genietersmenu, omdat wij nu eenmaal genieters zijn. ;-)

We startten de avond met een glaasje cava vergezeld van gefrituurde hapjes. Niet erg bijzonder, maar vooral de pikante loempia zal ons bijblijven wegens, tja, pikant. ;-) Al snel volgde de eerste gang: de huisbereide mousse van kwartel met truffelboter en gewokte boschampignons, een gerecht dat bij iedereen aan tafel in de smaak viel. De wijn bij deze gang was uitstekend, al was Daniël wel vergeten om ons te laten voorproeven. Gelukkig viel er geen kurksmaak te bekennen. ;-)

De visbouillon met kabeljauwhaasje was een beetje een tegenvaller. De bouillon was te zout en de kabeljauw was een beetje flets en niet zacht genoeg. De kaaskroketjes (alweer gefrituurd, iets waar ik persoonlijk niet zo’n fan van ben) waren ok, maar niet bijzonder. De smaak van de truffel verwerkt in de kroket kwam niet helemaal tot zijn recht en de asperges die bij de kroket werden geserveerd, waren te hard gekookt.

Gelukkig was het hoofdgerecht, de gebakken hazenrugfilet, een regelrecht schot in de roos. Perfect gebakken vlees, heerlijke purée en een erg royale portie vlees. Ik moest een beetje wringen om alles binnen te krijgen, maar zo’n lekker vlees dan kan je niet op de bord laten liggen, he. Het  hoogtepunt van de avond.

Als dessert kregen we manderijnsorbet met espuma van chocolade en gianduja voorgeschoteld. Een heel erg lekkere en originele combinatie die echt naar meer smaakte. We sloten de avond af met een kopje koffie of thee met versnaperingen. Die versnaperingen waren er misschien een beetje te veel aan, want gaatjes om op te vullen, neen die had ik niet meer.

Als je houdt van dineren in een gemoedelijke omgeving waar je zonder veel poespas met een brede glimlach bediend wordt, dan zal je je meteen thuis voelen bij Topinamboer.

De genietersmenu kostte 57 euro per persoon. Aangepaste wijnen bij elke gang kwamen op nog eens 21 euro extra. In totaal kostte deze avond uit voor vier personen ons 327,50 euro.

Hapjes bij de cava

Huisbereide mousse van kwartel met truffelboter en gewokte boschampignons

Visbouillon met kabeljauwhaasje en fijne groentjes

Huisbereide kroket gemaakt van oude kaas en truffel

Gebakken hazenrugfilet, 3 groentenpurées en wildsaus

Keuze van desserten

Koffie met zoetigheden

Praktisch
Mechelsesteenweg 61, 3012 Wilsele
016 23 70 84
www.restauranttopinamboer.be

Onze keuze
Genietersmenu

  • Cava met een hapje
  • Huisbereide mousse van kwartel met truffelboter en gewokte boschampignons
  • Visbouillon met kabeljauwhaasje en fijne groentjes
  • Gebakken eendenlever met saus op basis van kweepeer OF Huisbereide kroket gemaakt van oude kaas en truffel
  • Gebakken hazenrugfilet, 3 groentenpurées en wildsaus
  • Dessert met manderijnsorbet en espuma van chocolade en gianduja
  • Koffie met zoetigheden
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.