Annuntiaten Heverlee eerste erkend Vlaams-Brabants cultureel archief

De provincie Vlaams-Brabant erkent Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee als eerste culturele archiefinstelling op regionaal niveau en ondersteunt haar met 50.000 euro aan structurele subsidies.

‘Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee verzamelt en bewaart niet alleen waardevolle archiefstukken in haar gebouwen. Ze gebruikt ze ook voor onderzoek en onderwijs en deelt hen met het publiek’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Ze werken ook nauw samen met heemkringen, onderwijsinstellingen en archiefcentra’.

Sinds het cultureel erfgoed-decreet van 2012 kunnen de provincies culturele archiefinstellingen met een kwaliteitslabel, dat toegekend wordt door de Vlaamse overheid, indelen bij het regionale niveau en werkingssubsidies geven.

In 2013 werkte de provincie Vlaams-Brabant een subsidiereglement uit waarbij Vlaams-Brabantse culturele archiefinstellingen een aanvraag kunnen indienen voor indeling en subsidiëring op regionaal niveau.

De eerste erkenning gaat naar Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee. Deze archiefinstelling bewaart en ontsluit documenten in verband met de congregatie en haar activiteiten in onderwijs, missie en pastoraal. Hieraan verbindt ze zowel wetenschappelijke als publieksgerichte activiteiten in samenwerking met andere professionele en vrijwillige erfgoedorganisaties.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.