Feest van de Filosofie op zaterdag 5 april

Mens en techniek staan centraal in het Feest van de Filosofie 2014. Het is alleen de vraag of de grens tussen die twee nog wel zo scherp getrokken kan worden; de mens wordt steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Wat zouden we nog zijn zonder internet en zonder smartphone? De Google Glass is er pas, maar hoe lang duurt het nog voor dit apparaat zich niet meer op maar in ons hoofd bevindt en wij cyborgs zijn geworden?

En wat te denken van Deep Brain Stimulation, een techniek die ons niet alleen van Parkinson afhelpt, maar ook voor gedragsveranderingen kan zorgen. Wat als we straks het geluksgebied in onze hersenen vinden en allemaal zo’n elektrode ingebouwd willen krijgen? De grens tussen ‘beter maken’ en ‘mensverbetering’ vervaagt. Het schijnt ook niet lang meer te duren voor we onze dromen en gedachten op een stick vast kunnen leggen. De Amerikaanse uitvinder Ray Kurzweil gaat zelfs nog verder en voorspelt dat we rond 2040 onze hersenen kunnen downloaden. Zijn we dan onsterfelijk geworden? En zijn we dan nog steeds menselijk, al te menselijk?

Stof voor discussie, kortom.

Programma
13u30 – 30CC/Schouwburg
Openingslezing van de Franse filosoof Bernard Stiegler (Engels gesproken).

16u00 – verschillende locaties in STUK

  • Koen Vanmechelen heeft het over zijn nieuwe project in Cuba – Arena de Evolución.
  • Philip Dutré, Peter-Paul Verbeek, Sylvia Wenmackers en Filip Mattens debatteren over technologische ‘singulartiteit’ – het punt waarop machines geen mensen meer nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.
  • Darian Meacham (Engels gesproken) heeft het dan weer over technologische ingrepen – zoals Google Glasses – die erop gericht zijn om de mens te verbeteren en versterken. Zijn dergelijke ontwikkelingen nieuw en radicaal of is de mensheid daar al heel haar geschiedenis naar op zoek?
  • Jos de Mul onderzoekt het idee van een ‘zwermgeest’, waarbij verschillende individuele geesten met behulp van computernetwerken aan elkaar worden gekoppeld.
  • De Nederlandse opiniemaker Bas Heijne gaat samen met filosoof Jens De Vleminck dieper in op de vaak gespannen relatie tussen de moderne communicatietechnologie en de bescherming van de privacy van het individu.
  • Hoogleraar Peter-Paul Verbeek stelt zich in zijn lezing de vraag hoe we de relatie tussen moraal en techniek opnieuw kunnen doordenken.
  • Pieter Bonte, Marc Van Den Bossche, Ivo van Hilvoorde en Jan Vorstenbosch debatteren tot slot over de negatieve connotaties die verbonden zijn aan dopinggebruik en draaien de algemene verwerping ervan helemaal om. Zijn dopeerders niet de echte ‘selfmade men’?

Intussen zijn er ook filosofische wandelingen (waarvan één in het Engels), workshops voor kinderen (inschrijven verplicht via deze link) en Socratische gesprekken. Stof genoeg voor een boeiende namiddag!

20u00 – Cinema ZED
Her, de nieuwste film van Spike Jonze (Being John Malkovic, Adaptation)

20u30 . STUK Soetezaal
Lecture performance Performing Robot van Flavio Ribeiro en de dansvoorstelling Still Animals van Tuur Marinus.

Tickets
Tickets zijn geldig voor de hele dag kosten respectievelijk €15 (standaardprijs), €10 (studenten en leden van het Wijsgerig Gezelschap te Leuven) of €7 (STUKkaart – en KU Leuven Cultuurkaarthouders).

De plaatsen voor de dansvoorstelling en de film zijn beperkt. Een ticket voor het Feest van de Filosofie kan ‘s avonds vanaf 19.00u aan het STUK Onthaal gratis omgeruild worden voor een ticket voor een van de avondactiviteiten, zolang de voorraad strekt.

Meer info op feestvandefilosofie.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.