VESALIUS [1514 – 2014] – SLAC/Academie Beeldende Kunst – stukken van mensen

SLAC/Academie Beeldende Kunst neemt met verschillende projecten voluit deel aan het stadsproject Vesalius [1514 – 2014]. ‘stukken van mensen’ is een samenwerkingsproject tussen de studenten van SLAC/Academie Beeldende Kunst, Bibliotheek Tweebronnen Leuven en het Ensemble XXI van SLAC/Conservatorium.

In 2014 is het 500 jaar geleden dat de grondlegger van de anatomie en van de moderne geneeskunde Andreas Vesalius geboren werd. Vesalius zette met zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica de toenmalige anatomische kennis op zijn kop. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert vzw KU[N]ST Leuven het ‘stadsbreed’ project VESALIUS [1514 – 2014].

De kern van het project is de tentoonstelling ‘Lijf en Leden’ in M door curator Geert Vanpaemel. Voorafgaand en gelijklopend met de tentoonstelling in M werkt SLAC/Academie Beeldende Kunst vanuit verschillende invalshoeken rond het menselijk lichaam. stukken van mensen PART I was het eerste deel van deze samenwerking.

stukken van mensen PART II is een thematentoonstelling met werk van studenten hogere graad, specialisatiegraad en middelbare graad volwassenen. Gedurende het ganse academiejaar storten studenten van alle ateliers volwassenen zich met volle overgave op het jaarthema VESALIUS [1514 – 2014]. Dit resulteert in een boeiende tentoonstelling met diverse invalshoeken waarbij de studenten kritisch omgaan met verschillende media en presentatiewijzen. Deze tentoonstelling loopt van woensdag 7 mei t/m zaterdag 7 juni 2014

stukken van mensen PART III is een samenwerkingsproject tussen de studenten SLAC/Academie Beeldende Kunst hogere- en specialisatie graad, het Ensemble XXI van SLAC/Conservatorium en Bibliotheek Tweebronnen Leuven. stukken van mensen Part III zal gedurende twee maanden getoond worden in Bibliotheek Tweebronnen Leuven. Studenten hogere- en specialisatie graad geven hun artistieke invulling op de figuur en de erfenis van Vesalius in de vorm van beeld en klank. Het concept bestaat uit een, voor dit project specifiek ontworpen, ‘remake’ van het voormalige anatomisch theater dat in 1744 werd opgericht door rector Henry Joseph Rega. Binnen de achthoekige houten structuur wordt telkens, een week lang, een werk van een student getoond.

Elk werk krijgt een autonome ‘audioscape’ en is het resultaat van een samenwerking tussen een student beeld en het Ensemble XXI. Bezoekers kunnen op het anatomisch theater plaatsnemen en het werk bekijken en beluisteren. De tentoonstelling zal lopen van zaterdag 8 november 2014 t.e.m. zaterdag 17 januari 2015.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.