Leuven loves Jazz

Met een rake roffel sloot drumvirtuoos Teun Verbruggen gisterenavond de tweede editie van ‘Leuven Jazz’ af. De voorbije vijf dagen genoten zo’n 3.500 bezoekers in de Dijlestad van een swingende mix van concerten, films en expo’s. Naast Verbruggen waren de absolute publiekstrekkers onder meer Jef Neve, Robert Glasper Experiment en de vele caféconcerten. Op de slotavond werd ook de Jazzmozaïek Award 2014 toegekend aan componist-trompettist Bert Joris. Zijn laureatenconcert krijg je tijdens de volgende editie ‘Leuven Jazz’, van woensdag 18 tot en met zondag 22 maart 2015.

Het was weer druk in Leuven: alle lokale jazzspelers brachten, onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC, andermaal een veelzijdig programma voor zowel echte jazzfanaten als nieuwsgierige proevers.

De hoogtepunten van deze editie:

WOENSDAG
Jazzkroegen op de Leuvense Oude Markt? Jazeker, en als die allemaal samenwerken, geeft dat een heuse ‘Jazzkroegentocht’. Deze eerste uitgave smaakte duidelijk naar meer, zowel bij het publiek, de cafés als de artiesten. Krijgt dus absoluut een vervolg in editie 2015.

DONDERDAG
Componist-pianist Jef Neve nodigt uit en schittert … Een tot de nok uitverkochte 30CC/Schouwburg geniet van de solo’s van Jef, accordeonist Richard Galliano, drummer Dré Pallemaerts, bassist Ruben Samama en de Thaise saxofonist Mr ‘Saxman’ Koh. Het afsluitende samenspel zorgt nu nog voor kippenvel. De meest gehoorde reactie achteraf: “Wat jammer dat dit maar één keer te beleven valt!”

VRIJDAG
Jazzpianist en producer Robert Glasper zorgt met zijn Experiment voor een dansant feestje in Het Depot en de jonge bende van MijnLeuven trakteert op ‘Jazzin’ with Fonske’ op het Rector De Somerplein. De lunchset van het Artur Tuznik Trio toont het meesterschap van de terechte winnaars van het ‘Internationaal Jazzconcours’ (Jazz Hoeilaart). Vanaf 2015 maakt deze wedstrijd van MuziekMozaiëk bovendien volwaardig deel uit van ‘Leuven Jazz’.

ZATERDAG
Zonzo Compagnie dompelt jong en oud onder in het universum van Miles Davis en tal van cafés serveren een frisse portie jazz. Op het podium van Radio Scorpio schitteren (zoals elke festivaldag) jonge talenten van het Leuvense Lemmensinstituut en daarbuiten.

ZONDAG
Een zalige jazzhoogdag beëindigt het festival: van de familiefilm ‘Felix’, over een dag vol spirituele jazz in de Parkabdij en een ‘double bill’ bij Appeltuinjazz, om af te sluiten in stijl met het laureatenconcert van Teun Verbruggen en zijn straffe gelegenheidsband.

Schepen Denise Vandevoort vat de tweede editie treffend samen: “ ‘Leuven Jazz’ stond er helemaal! Vijf dagen lang was de aanstekelijke jazz vibe voelbaar in de stad. Samen met de vele fans kijken we alvast uit naar meer!”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.