Heraanleg groenperken Herbert Hooverplein met grasvelden, wisselperken en weefborders

Vorige week startte de afdeling groenbeheer met de heraanleg van de twee centrale groenperken op het Herbert Hooverplein. Het worden opnieuw open perken met strak geschoren gazons en sierlijke bloemenborders en wisselperken. De werken worden in eigen beheer uitgevoerd en kosten 1.000 euro.

Jarenlang lagen de perken er ‘gewoon groen’ bij. Ze geraakten in de loop der jaren hun sierwaarde helemaal kwijt.  Het groen bestond uit een bonte samenstelling  van coniferen, bladhoudende en bladverliezende heesters, typerend voor een aanleg uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Het Herbert Hooverplein is een druk plein gelegen in het hart van onze stad: het wordt dagelijks gebruikt door honderden mensen, iedere vrijdag is er markt, evenementen zoals de kerstmarkt lokken jaarlijks duizenden bezoekers naar het plein en het ligt langs één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Zo een druk bezocht plein verdient beter. Daarom besliste de afdeling groenbeheer om de perken dit jaar opnieuw aan te leggen.

‘Nieuw’
Echt ‘nieuw’ wordt de aanleg niet. De afdeling groenbeheer baseert zich op archieffoto’s uit de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw. Die tonen een Herbert Hooverplein met strak geschoren gazons, afgewisseld met sierlijke bloemenborders. Het plein van toen had een open karakter en werd ruimtelijk helemaal anders ervaren doordat je van de ene kant van het plein de overzijde kon zien. Het zicht werd niet gehinderd  door een groene barrière, waardoor het plein veel groter leek.

Deze vormgeving en invulling uit het verleden, wil de afdeling groenbeheer opnieuw creëren. Het plein zal er veel ‘chiquer’ uitzien en door de bebloeming in combinatie met de strak gemaaide gazons zal het uitzicht sterk verbeteren.

De aanpak wordt gesteund door ‘Wijkcafé Mussenwijk’, een dynamische buurtvergadering die actief nadenkt over de verbetering van deze woonbuurt .

Grasvelden
De werken worden in eigen beheer uitgevoerd. Vorige week werd het oude groen verwijderd. Enkele planten met een hoge sierwaarde zijn verplant en afgevoerd naar de kwekerij. Ze krijgen volgend jaar een nieuwe bestemming op een andere locatie. Na de afvoer zijn grondwerken en een doorgedreven bodemverbetering noodzakelijk om de perken klaar te maken voor de nieuwe aanleg. Daarna starten de onderhoudsploegen met de inzaai van de grasvelden (ongeveer 800 m²). Het gras krijgt een tweetal maanden de tijd om te kiemen, door te groeien en een dichte grasmat te vormen.

Wisselperken
In de tweede helft van mei worden de cirkelvormige en strookvormige bloemperken aangelegd. Het gaat om wisselperken. Dat zijn perken die doorheen de seizoenen gevuld worden met wisselende beplantingen, bestaande uit een- en tweejarige perkplanten, afgewisseld met bloembollen.

Weefborders
Vanaf half mei (na de ijsheiligen) starten de tuiniers met de aanleg van weefborders. Dat zijn bloemenborders met meerdere plantensoorten die qua kleur en bladvorm een harmonisch geheel vormen. De verschillende soorten worden volgens een vast patroon aangeplant (geweven) en vormen op relatief korte termijn een in elkaar gegroeid kleurrijk geheel met een hoge sierwaarde. De weefborders werden ontworpen door de ontwerpcel van de afdeling groenbeheer en werden al aangeplant in de kruidtuin. Omdat ze daar erg in de smaak vallen, komen ze ook op het Herbert Hooverplein terecht.


Foto door Kristel van Loock

De weefborders zullen meer dan 4.000 planten tellen, met onder andere Agastache, Begonia, Coleus, Dahlia, Heliotropium, Lobularia, Lobelia, Pelargonium, Salvia, Santolina en Verbena. De planten hebben allen een roze of paarse bloemkleur, enkelen hebben een grijs tot zilverachtig blad.

Kostprijs
Doordat de afdeling groenbeheer de planten als jonge kiemplantjes aankoopt en ze in eigen beheer tot plantklare planten opkweekt in het serrecomplex in Kessel-Lo, blijven de uitgaven voor de aanleg beperkt tot 1.000 euro.

Groen in de stad
Het centrum van Leuven heeft nood aan meer bloemen en kleur, zeker na het verdwijnen van het grote bloemenperk op het Rector De Somerplein. Het maakt het uitzicht van de stad vriendelijker en geeft toeristische uitstraling. Niet voor niets besteden vele kustgemeenten jaarlijks grote budgetten aan  de bebloeming. Zij weten al lang dat toeristen en bewoners deze inspanningen erg appreciëren. Ook wereldsteden als Londen en Parijs bebloemen hun stadscentra de laatste jaren opnieuw intensiever om het straatbeeld letterlijk en figuurlijk ‘op te fleuren’.

Ook Leuven verdient een fleurig stadscentrum. Dit initiatief is een stap in de goede richting.  Uiteraard zet de afdeling groenbeheer de overige bebloeming in andere perken en met bloembakken, bloemenschotels, bebloemingssystemen en ‘hanging baskets’ op dezelfde manier verder.

Respect voor groen
Het stadsbestuur hoopt dat de nieuwe aanleg alle kansen krijgt en wordt gerespecteerd. Het is er zich van bewust dat het om een kwetsbare aanleg gaat. Toch hoopt het dat het degelijke onderhoud en de hoge sierwaarde het nodige respect afdwingen zodat inwoners en bezoekers nog vele jaren van de aanleg kunnen genieten.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.